Περιφέρεια ΑΜ-Θ: Ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας μέσα από ένα διακρατικό έργο υψηλών προδιαγραφών

+RESILIENT: Ένα έργο με υψηλό κοινωνικό προσανατολισμό-Τι προβλέπει, σε ποιους απευθύνεται, η κοινωνική «ρευστοποίησή» του στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και οι χρήσιμες διευκρινίσεις οι οποίες παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της τηλε-συνέντευξης Τύπου

H Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ως εταίρος στο διακρατικό έργο +RESILIENT “Mediterranean Open REsouRcEs for Social Innovation of SociaLly ResponsIve ENTerprises”, παραχώρησε την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της Πιλοτικής Δράσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο του έργου +RESILIENT.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Αλέξης Πολίτης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων της Περιφέρειας, Κώστας Κουρτίδης, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Παρασκευή Χουρίδου, καθώς και η οικονομολόγος της Living Prospects ΕΠΕ και εξωτερικός συνεργάτης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Νάντια Καρρά.

Οι προαναφερόμενοι συμμετέχοντες ενημέρωσαν για την πιλοτική δράση της ΠΑΜ-Θ στο πλαίσιο του έργου και την επίσημη έναρξη της πιλοτικής δράσης με σκοπό την ενθάρρυνση των τοπικών κοινωνικών επιχειρήσεων και συνεργατικών σχηματισμών με υψηλό κοινωνικό προσανατολισμό και ανταπόκριση (SVRC) να συμμετάσχουν στις προβλεπόμενες δράσεις.

Άλλωστε αυτός είναι και ο βασικός στόχος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, μέσω της πιλοτικής δράσης, ήτοι η ουσιαστική συμμετοχή κυρίως των τοπικών Κοιν.Σ.Επ (Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων) και άλλων επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται ή που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Κοινωνική Οικονομία σε δράσεις που αποσκοπούν στην δυναμική κοινωνική επιχειρηματικότητα η οποία καθοδηγείται από την τεχνολογία, τα ανοιχτά δεδομένα, την καινοτομία και τα επιτυχημένα μοντέλα με κοινωνική σημασία και αντίκτυπο.

Αυτό επισήμανε και ο κ. Πολίτης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για καινοτόμες ιδέες και πρακτικές και παροχή κινήτρων και όχι για έργα υποδομής, με επίκεντρο τον υψηλό κοινωνικό προσανατολισμό.

Από την πλευρά της η κ. Χουρίδου αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, το οποίο έχει προϋπολογισμό 2,7 εκ. ευρώ, διάρκεια 56 μήνες (ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2022), συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREG MEDITERRANEAN 2014-2020 και βασίζεται στην συνεργασία φορέων της 4πλής έλικας από 8 Ευρωπαϊκές χώρες τις Μεσογείου, ενώ συμμετέχουν 13 εταίροι, με επικεφαλής εταίρο το Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας. 

Όσον αφορά τον ρόλο της Περιφέρειας, αναφέρθηκε στην κεφαλαιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου, πώς εφαρμόστηκαν στην πράξη τα όσα προβλέπει και ποια είναι η ανταπόδοσή τους στην τοπική κοινωνία.

Με τη σειρά της η κ. Καρρά παρουσίασε τους βασικούς στόχους της πιλοτικής δράσης, όπως είναι η ενίσχυση της γνώσης των επιχειρήσεων επί του αντικειμένου, καθώς και η προώθηση και η προβολή των υφιστάμενων επιχειρήσεων στην Περιφέρεια.

Η κοινωνική «ρευστοποίηση» του έργου στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ επιδιώκει μέσα από το έργο την ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, αναπτύσσοντας την κοινωνική επιχειρηματικότητα της περιοχής και ενισχύοντας τις δεξιότητες των συμμετεχόντων στο έργο, αλλά παράλληλα ενθαρρύνοντας και τη δημιουργία νέων κοινωνικών επιχειρήσεων στην περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κάλυψη τοπικών οικονομικών, αλλά κυρίως κοινωνικών αναγκών, όπως είναι η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός.