ENFOS: Μια καβαλιώτικη εταιρία που για πάνω από μια δεκαετία κατασκευάζει φωτοβολταϊκά σε όλη την Ελλάδα [βίντεο-φωτογραφίες]

Σύμφωνα με τον Λεωνίδα Γεωργόπουλο «Ο ήλιος είναι μονόδρομος»! – Ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός αναλύει τα πλεονεκτήματα εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος Net Metering σε επιχειρήσεις αλλά και σε οικίες που μπορεί να μειώσει δραστικά τον λογαριασμό του ρεύματος έως και 70%!

Η«στροφή» στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συντελείται στην Ελλάδα με ολοένα και πιο γρήγορα βήματα, με τον ήλιο να κατέχει ρόλο «πρωταγωνιστή» στις εξελίξεις. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, άλλωστε, από τη στιγμή που το φως «λούζει» τη χώρα μας τις… περισσότερες μέρες του χρόνου…

«Ο ήλιος είναι μονόδρομος», δηλώνει εμφατικά ο Λεωνίδας Γεωργόπουλος. Ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της ENFOS, της καβαλιώτικης εταιρίας που για πάνω από μια δεκαετία εξειδικεύεται στη μελέτη και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, είναι σίγουρος πως τα επόμενα χρόνια ο τρόπος παραγωγής ενέργειας στη χώρα μας θα έχει αλλάξει ριζικά.

Το KAVALA POST συνάντησε τον Καβαλιώτη ηλεκτρολόγο μηχανικό στο γραφείο του, στο κέντρο της πόλης. Εκεί, καθημερινά, μαζί με τους συνεργάτες του σχεδιάζει για λογαριασμό επιχειρήσεων αλλά και ιδιωτών φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες. «Στον χώρο αυτό σχεδιάζουμε αλλά και από εδώ παρακολουθούμε τα φωτοβολταϊκά που έχουμε δημιουργήσει για τους πελάτες μας. Αλλά ο χρόνος μας μοιράζεται μεταξύ γραφείου και “πεδίου”· και όταν λέμε “πεδίο” εννοούμε από χωράφια και οικόπεδα μέχρι στέγες σπιτιών και επιχειρήσεων, εκεί όπου τα πάνελ μας “συνομιλούν” με τον ελληνικό ήλιο και παράγουν καθαρή ενέργεια», σημειώνει.

Από το 2008, η ENFOS έχει μελετήσει και εγκαταστήσει πάνω από 100 έργα φωτοβολταϊκών σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ έχει μελετήσει και αδειοδοτήσει πάνω από… 200! Ο ίδιος ο Λεωνίδας Γεωργόπουλος έχει εκτεταμένη ερευνητική εμπειρία και εξειδίκευση στο αντικείμενο που «μετράει» πάνω από 25 χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Τα οφέλη ενός συστήματος φωτοβολταϊκών Net Metering

Η νέα «τάση» στα φωτοβολταϊκά «ακούει» στο όνομα Net Metering ή αλλιώς «Αυτοπαραγωή με ενεργειακό συμψηφισμό». Το σύστημα αυτό δίνει τη δυνατότητα στην επιχείρηση ή τον ιδιώτη να παράγει ο ίδιος, με χρήση φωτοβολταϊκού συστήματος, την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει, ενώ ταυτόχρονα παραμένει συνδεδεμένος στο δίκτυο το οποίο και χρησιμοποιεί ως «αποθήκη» ενέργειας.

«Όταν η παραγωγή είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση, το πλεόνασμα “αποθηκεύεται” στο δίκτυο και χρησιμοποιείται όταν η παραγωγή δεν επαρκεί. Ο τελικός συμψηφισμός πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια και συνεπώς το φωτοβολταϊκό σύστημα θα πρέπει πρακτικά να σχεδιάζεται πολύ προσεκτικά και με βάση την ετήσια κατανάλωσή της επιχείρησης ή του νοικοκυριού. Εκεί είναι το μυστικό», σημειώνει ο κ. Γεωργόπουλος.

Μικρός χρόνος απόσβεσης, σημαντική απόδοση κεφαλαίου

Με την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος Net Metering η παραγόμενη ενέργεια συμψηφίζεται με αυτήν που καταναλώνεται και δεν πωλείται. Έτσι, ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος μειώνεται σημαντικά, με το όφελος να αυξάνει κάθε χρόνο, ανάλογα με την αύξηση της τιμής του ρεύματος.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο, για ένα σπίτι που θα εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό Net Metering, η απόσβεση της επένδυσης μπορεί να επιτευχθεί σε ένα διάστημα 7-8 ετών με το σύστημα να «δίνει» μία ετήσια απόδοση κεφαλαίου της τάξης του 15%.

«Για τις επιχειρήσεις, οι αριθμοί είναι ακόμα καλύτεροι, αφού η απόσβεση μπορεί να γίνει μέσα σε λιγότερο από 5 χρόνια, ενώ η απόδοση κεφαλαίου μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 20%», υπογραμμίζει ο κ. Γεωργόπουλος.

Η σύμβαση «συμψηφισμού» μπορεί να συναφθεί με οποιονδήποτε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας (πάροχο) χωρίς καμία δέσμευση με αυτόν και έχει διάρκεια 25 χρόνια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σύστημα Net Metering αφορά σε εξοικονόμηση ενέργειας και όχι σε εισόδημα το οποίο δυνητικά θα μπορούσε στο μέλλον να φορολογηθεί, ενώ η σύνδεση με το δημόσιο δίκτυο εξασφαλίζει ουσιαστικά 100% αξιοπιστία στην ηλεκτροδότηση.

Φωτοβολταϊκά μέσω «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» ή και προγράμματα ΕΣΠΑ

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων όχι μόνον είναι επιλέξιμες δαπάνες αλλά ανεβάζουν και τη βαθμολογία σε προτάσεις που κατατίθενται σε προγράμματα ΕΣΠΑ [για επιχειρήσεις] ή σε προγράμματα που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιών όπως το δημοφιλές «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

«Η επένδυση στον ήλιο είναι ίσως η καλύτερη επένδυση που θα μπορούσε να κάνει μια επιχείρηση ή ένα νοικοκυριό αυτήν τη στιγμή», σημειώνει ο Λεωνίδας Γεωργόπουλος, συμπληρώνοντας πως «πρόκειται για μια σταθερή αξία, για μια “καθαρή” ενέργεια που μας δίνεται απλόχερα από τη φύση και θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε· τόσο προς όφελος του περιβάλλοντος όσο και της… τσέπης μας»!

Δείτε μερικά από τα έργα της ENFOS πατώντας εδώ