Καβάλα: Ένα διαφορετικό 6άρι που θέλει να «σώσει» το Περιβάλλον. Εθελοντές «καθάρισαν» τον Δρόμο του Νερού [φωτογραφίες]

Η πανελλαδική δράση #SaveYourHood που θέλει να βάλει «τα σκουπίδια στη θέση τους» ήρθε και στην Καβάλα - Μέσα σε δυο μέρες οι εθελοντές μάζεψαν πάνω από... 4.000 λίτρα απορριμμάτων από την ιστορική διαδρομή

Eν μέσω «καραντίνας» και περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι περισσότεροι από εμάς στέλνουν SMS μετακίνησης με τον κωδικό «6» για μια βόλτα, μόνοι, με κάποιον φίλη/φίλο ή με το τετράποδό μας, για να ασκηθούμε ή για να «ξεσκάσουμε»…

Κάποιοι συμπολίτες μας, ωστόσο, επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το «δικαίωμα» μετακίνησης 6 για έναν λόγο πιο ουσιαστικό που αφορά όχι μόνον στους ίδιους, αλλά σε όλους μας· που αφορά στο ίδιο το Περιβάλλον.

Εν μέσω πανδημίας, λοιπόν, δημιουργήθηκε ένα δημόσιο Group στο Facebook με την ονομασία Save Your Hood [σε ελεύθερη μετάφραση: Σώσε τη γειτονιά σου] που καλεί πολίτες να στείλουν 6άρι μετακίνησης και να «καθαρίσουν» από σκουπίδια μια γειτονιά, μια περιοχή του τόπου όπου ζουν.

To συγκεκριμένο group δημιουργήθηκε «για να στεγάσει και να συντονίζει ατομικές και ομαδικές πρωτοβουλιες ευαισθητοποίησης σε όλη την Ελλάδα που ξεκίνησαν στα Τουρκοβούνια, αλλά δεν έμειναν εκεί. Χάρη στη δική σας πρωτοβουλία, δραστηριοποιούμαστε στις δικές σας γειτονιές πανελλαδικά, σε Κύπρο, Τουρκία και Ρουμανία», αναφέρεται στο impressum του ίδιου του Group.

Πρόσφατα, το Save Your Hood «ήρθε» και στην Καβάλα, «μετρώντας» ήδη δύο συγκεκριμένες δράσεις. Η πρώτη «επίσημη» [είχε προηγηθεί μία μίνι-εξόρμηση στον «Σταυρό» λίγες ημέρες πριν] πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου 2021, στην Περιμετρική Οδό της πόλης. Εκεί, 9 άτομα-εθελοντές μάζεψαν 17 σακούλες, ή 1.500 λίτρα σκουπιδιών, μέσα σε μόλις 2 ώρες!

Σειρά είχε ο «Δρόμος του Νερού»…

Με σημείο συνάντησης τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Καβάλα, πάνω από 10 άτομα κάθε φορά μαζεύτηκαν για να «περπατήσουν» το ιστορικό μονοπάτι και να μαζέψουν όσα σκουπίδια ήταν ανθρωπίνως δυνατό.

Την Κυριακή 11 και το Σάββατο 17 Απριλίου 2021, συμπολίτες μας κατάφεραν και συνέλεξαν πάνω από 3.000 λίτρα σκουπιδιών [2.300 την πρώτη φορά και 1.800 τη δεύτερη], από πλαστικές σακούλες και συσκευασίες προϊόντων μέχρι παλιές συσκευές, σπασμένες καρέκλες κ.ά.

Ανάμεσα στα «ευρήματα» και ένα τενεκεδένιο κουτάκι αναψυκτικού από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίου (Μουντιάλ) του… 1994!

Δείτε φωτογραφίες από τη «συγκομιδή» των εθελοντών του Save Your Hood στον «Δρόμο του Νερού»: