Energean: «Εξόρυξη» διευκρινίσεων αλλά και εντάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας με επίκεντρο την εθελούσια έξοδο

Εκπρόσωποι της εταιρίας και των εργαζομένων στα πετρέλαια άνοιξαν τα «χαρτιά» τους για τις τελευταίες εξελίξεις στην εταιρία και στον Πρίνο

Με το θέμα της Energean στο επίκεντρο και τις εξελίξεις σχετικά με τις εθελούσιες εξόδους των εργαζομένων συνεχίστηκε με τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Πέμπτης 22 Απριλίου 2021 η 8η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Στη συνεδρίαση έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι της Energean και των εργαζομένων στα πετρέλαια, πλην των μελών του Σώματος.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο υπεύθυνος επικοινωνίας και ΜΜΕ της Energean, Σωτήρης Χιωτάκης, ο οποίος τόνισε ότι η εταιρία έχει πάντα το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με αυτήν την προοπτική χαράσσει την πολιτική της και κυρίως για να πάψει ο Πρίνος να είναι ευάλωτος σε μελλοντικές κρίσεις. Σημείωσε, δε, ότι μακροπρόθεσμος στόχος είναι να απεξαρτηθεί ο Πρίνος από το πετρέλαιο και να γίνει «πράσινος» με γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον, με την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, άλλη μια πρωτοποριακή κίνηση, όπως την χαρακτήρισε, ενώ σε αυτό το πλαίσιο και με γνώμονα τη σωτηρία των πετρελαίων στην Καβάλα, μίλησε για ανελαστικά κόστη μισθοδοσίας, μεταξύ των οικονομικών παραγόντων και των διεθνών δυσμενών συγκυριών οι οποίες πιέζουν την εταιρεία και τους μετόχους.

«Εμείς ζητήσαμε διαβούλευση με τους εργαζομένους, εκείνοι το αρνήθηκαν απαντώντας μας “κάντε ό,τι θέλετε, πάρτε την πίσω, αν θέλετε κλείστε και το εργοστάσιο”. Συνεπώς η διαβούλευση για το πρόγραμμα της εθελουσίας έχει λήξει, μετά την απάντηση των εργαζομένων», ανέφερε ο κ. Χιωτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι κανείς δεν επιθυμεί τη μείωση προσωπικού, ενώ τόνισε ότι το σχέδιο ανάκαμψης της εταιρίας στοχεύει εκτός των άλλων και στην προστασία των ίδιων των εργαζομένων.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Energean στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Νικολάου τόνισε κατά την τοποθέτησή του ότι «η παραγωγή χρειάζεται επενδύσεις και παρεμβατικές γεωτρήσεις. Δεν είναι ο παλιός Πρίνος, όπως όλα τα κοιτάσματα. 500 εκ. επενδύσεις έγιναν μέχρι σήμερα. Υποβάλαμε σχέδιο στην Κυβέρνηση και μετά από 10 μήνες συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταλήξαμε στο δάνειο το οποίο θα αξιοποιηθεί για συγκεκριμένες παρεμβάσεις στον Πρίνο. Μέχρι να γίνει αυτό, εμείς πληρώναμε τα δάνειά μας. Ο δε Μαθιός Ρήγας απολογείται σε άλλους μετόχους, μετά την εισαγωγή της Energean στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και οι μέτοχοι δεν είναι ευχαριστημένοι να αιμοδοτούν. Έγινε διαβούλευση για τις εθελούσιες εξόδους. Το συζητήσαμε με το Σωματείο και απερρίφθη η πρότασή μας. Θα κινηθούμε όπως ορίζει ο νόμος. Μπορεί να χρειαστεί καταγγελία συμβάσεων. Θα το συζητήσουμε με το Σωματείο, αλλά και πάλι θα κινηθούμε όπως ορίζει ο νόμος. Η εταιρία πρέπει να είναι βιώσιμη».

Τόνισε επίσης ότι «δεν έγινε καμία έκπτωση στην ασφάλεια του προσωπικού και στον σεβασμό στο Περιβάλλον και σε αυτό είμαι κάθετος», προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε ως εταιρία βιώσιμες προοπτικές για χρόνια, ενώ να ξέρετε ότι το θέμα (σ.σ.: των εθελούσιων εξόδων) θα περάσει και από τη Βουλή».

Μανώλης Κελαϊδάκης: «Η εταιρία κάνει γιουρούσι στα εργασιακά»

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα πετρέλαια και δημοτικός σύμβουλος Καβάλας με την παράταξη Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση, Μανώλης Κελαϊδάκης, απαντώντας στον κ. Χιωτάκη για το αν έγινε ή όχι διαβούλευση, είπε ότι «ναι, βρεθήκαμε μια φορά, αλλά πού είναι τα πρακτικά της διαβούλευσης που λέτε; Πρόκειται για ένα κατάπτυστο κείμενο το οποίο δεν είναι διαβούλευση και κυρίως, δε συμφώνησαν οι εργαζόμενοι».

«Εμείς θέλουμε εγγυήσεις για το Περιβάλλον και την ασφάλεια και αν εξασφαλιστούν αυτά, εμείς από τώρα θα συμφωνήσουμε. Όμως την εταιρία τη νοιάζει να κάνει γιουρούσι στα εργασιακά και σε ένα πολύ ισχυρό Σωματείο. Αν όμως η εταιρία στυλώσει τα πόδια, εμείς τον ξέρουμε τον δρόμο», ανέφερε ο κ. Κελαϊδάκης, με τον επικεφαλής της παράταξης και τέως επικεφαλής του Σωματείου των εργαζομένων, Βαγγέλη Παπά να δηλώνει ξεκάθαρα ότι «υπάρχει χώρος για συνεννόηση για το καλό όλων».

«Το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να σας ενδιαφέρει, είναι να συστατευτείτε μαζί μας για να πάρουμε τις άδειες για το κοίτασμα Ε. Σας ενδιαφέρει ή όχι η επένδυση;», ανταπάντησε ο κ. Χιωτάκης, ενώ ξεκαθάρισε και ο ίδιος ότι για θέματα ασφάλειας, «στα οποία έχετε συνδράμει και εσείς, δεν έχει γίνει καμία έκπτωση».