Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα Πετρέλαια Καβάλας

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις εθελούσιες εξόδους και για θέματα περιβάλλοντος και ασφάλειας στο εργοστάσιο

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων δύο βουλευτές του ΚΚΕ, ο Γιάννης Δελής και ο Λεωνίδας Στολτίδης, σχετικά με τις εξελίξεις στα πετρέλαια της Καβάλας και κυρίως αναφορικά με τις εθελούσιες εξόδους εργαζομένων, ρωτώντας την Κυβέρνηση ποιες ενέργειες θα κάνει «ώστε να μην προχωρήσει ο αντεργατικός σχεδιασμός της εταιρείας με τις εθελούσιες παραιτήσεις-απολύσεις, να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή των όρων της ΣΣΕ και καμία μείωση μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Το κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του ΚΚΕ

Στα πετρέλαια της Καβάλας, στη μοναδική πετρελαιοπαραγωγική μονάδα της χώρας, οι 240 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου βρίσκονται μπροστά στον εκβιασμό της ελληνικής θυγατρικής Energean, μέλος του ομίλου Energean με έδρα το Λονδίνο. Η εταιρεία από την άνοιξη του 2020 επικαλείται την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, αν και σήμερα αυτές έχουν ανακάμψει, και τη δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, αν και μόλις πρόσφατα ολοκλήρωσε την εξαγορά της Edisson (17/12/2020), ενώ την ίδια περίοδο έχει κολοσσιαία κέρδη, «μπήκε» για τα καλά στον Ενεργειακό χάρτη, προχωρά σε επενδύσεις από το Μαυροβούνιο μέχρι την Αίγυπτο και το Ισραήλ, είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, απορρόφησε το 60% της REPSOL στα δικαιώματα ερευνών σε Ιωάννινα και Θεσπρωτία, εξαγόρασε το block 2 από την TOTAL δυτικά της Κέρκυρας, ενώ η εκτίμηση για τα έσοδα της το 2023 είναι της τάξης των 2 δις το χρόνο, πάνω και από τη σημερινή της χρηματιστηριακή αξία!

Η ελληνική κυβέρνηση, για λογαριασμό της Energean, κατέθεσε στην ΕΕ σχέδιο «στήριξης» της εταιρείας με δάνεια ύψους 100 εκατομμυρίων το οποίο και εγκρίθηκε. Πιο συγκεκριμένα δάνειο 90,5 εκατομμυρίων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και κρατικό δάνειο μειωμένης εξασφάλισης 9,5 εκατομμυρίων. Πρόκειται για δάνεια που σωστά ο λαός μας από την ίδια του την πείρα τα χαρακτηρίζει ως «θαλασσοδάνεια» και που θα κληθεί πάλι ο ίδιος να πληρώσει.

Η αξιωματική αντιπολίτευση με τη σειρά της, σε πρόσφατη επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για το θέμα, εκφράζει την αγωνία της για το αν θα πάνε τα λεφτά στις … σωστές τσέπες, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η «Ενεργειακή» δεν ανήκει στις πληττόμενες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις.

Από ότι φαίνεται μάλιστα για την εταιρεία αυτά δεν είναι αρκετά, ούτε το γεγονός ότι με τον κόπο και τη δουλειά των εργαζομένων εκμεταλλεύεται το πετρέλαιο των κοιτασμάτων Πρίνος, Βόρειος Πρίνος και Έψιλον, που αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού. Για αυτό αμέσως μόλις πήρε την έγκριση από την ΕΕ προχώρησε σε σχέδιο «οικονομικής και λειτουργικής αναδιάρθρωσης με εξορθολογισμό στα κόστη», που μεταφράζεται σε πρώτη φάση σε σχέδιο απολύσεων που τις βαφτίζει «εθελούσιες εξόδους» και στη συνέχεια νέες απαιτήσεις για μείωση του «λειτουργικού κόστους», δηλαδή νέες περικοπές δικαιωμάτων.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί «μικρογραφία» και προπομπό όσων θέλει η κυβέρνηση να ακολουθήσουν με τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης που φέρνει για τον ελληνικό λαό ένα νέο «σούπερ μνημόνιο» και νέα αντεργατικά εκτρώματα, τις «ανατροπές του αιώνα» με τη δεκάωρη δουλειά που καταργεί την πληρωμή των υπερωριών, την ενίσχυση του κρατικού ελέγχου στα συνδικάτα, το χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών, ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους προβλέπει ζεστό χρήμα.

Το σωματείο καταγγέλλει ότι το σχέδιο είναι σχέδιο «εργολαβοποίησης των εργαζομένων», αφού σε πρώτη φάση προβλέπει 160 εργαζόμενους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και 80 εργολαβικούς. Παράλληλα επισημαίνει ότι εγείρονται σοβαρά ερωτήματα με το ζήτημα της ασφάλειας των χερσαίων και θαλάσσιων εγκαταστάσεων, αφού πρόκειται να αντικατασταθεί μεγάλο τμήμα έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ στο «σχέδιο αναδιάρθρωσης» δεν προβλέπεται ούτε χημικός βάρδιας, όπως καταγγέλλει.

Συνυπολογίζοντας ότι στην περιοχή (Νέα Καρβάλη) σε απόσταση κάποιων εκατοντάδων μέτρων βρίσκονται και λειτουργούν οι εγκαταστάσεις μιας βαριάς χημικής βιομηχανίας, της ΒΦΛ (σήμερα Λιπάσματα Καβάλας) συμφερόντων Λαυρεντιάδη και ακόμα περισσότερο λαμβάνοντας υπόψη την ετήσια έκθεση επιθεώρησης για το 2020 από το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης στην οποία επισημάνθηκαν σοβαρές παραλείψεις και κενά στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων (της ΒΦΛ) που ευθέως παραπέμπουν στον κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, ο λαός της Καβάλας εκφράζει την αγωνία του για να μην γίνουμε «νέος Λίβανος».

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  • Τι μέτρα θα πάρουν ώστε να μην προχωρήσει ο αντεργατικός σχεδιασμός της εταιρείας με τις εθελούσιες παραιτήσεις-απολύσεις, να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή των όρων της ΣΣΕ, καμία μείωση μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων;
  • Πότε θα φέρουν για συζήτηση στη βουλή το σχέδιο που κατέθεσαν στην ΕΕ και εγκρίθηκε;
  • Πως θα εξασφαλίσει η κυβέρνηση την ασφάλεια των εγκαταστάσεων στα πετρέλαια Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής για να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος για μεγάλης έκτασης ατύχημα;