Νίκος Παναγιωτόπουλος: Η αντιμετώπισή των απειλών που δέχονται τα κράτη-μέλη πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ΕΕ [φωτογραφίες]

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συμμετείχε στο Πολιτικό Εργαστήριο για τη «Στρατηγική Πυξίδα» στην Πορτογαλία

Στο Πολιτικό Εργαστήριο (Political Workshop) για τη «Στρατηγική Πυξίδα» (Strategic Compass) της ΕΕ, ύστερα από πρόκληση του Πορτογάλου ομολόγου του Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο (João Gomes Cravinho), συμμετείχε την Παρασκευή 23 Απριλίου ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα, στο πλαίσιο της Πορτογαλικής Προεδρίας της ΕΕ. Σκοπός του ήταν η ανάπτυξη πολιτικής συζητήσεως με προτάσεις και κατευθύνσεις για την προετοιμασία του τελικού κειμένου της «Στρατηγικής Πυξίδας», με το οποίο θα αντικατοπτρίζονται οι απειλές και οι προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

Βάσει αυτών θα χαραχθεί μια συνεκτική προσέγγιση στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας, βασιζόμενη στους ακόλουθους τέσσερις πυλώνες:

Ø  Διαχείριση Κρίσεων (Crisis Management),
Ø  Ανθεκτικότητα (Resilience)
Ø  Ανάπτυξη Δυνατοτήτων (Capabilities), και
Ø  Συνεργασία με εταίρους(Partnerships).

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η «Στρατηγική Πυξίδα» πρέπει να θέτει σαφείς στόχους και να παρέχει κατάλληλες πολιτικές κατευθύνσεις, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος της ΕΕ και να αναγνωριστεί ως αξιόπιστος πάροχος Ασφαλείας και Σταθερότητας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε την σημασία της προστασίας της ΕΕ, των Κρατών – Μελών και των πολιτών της, από εξωτερικές απειλές. Επίσης, επεσήμανε ότι κάθε Κράτος – Μέλος αντιμετωπίζει διαφορετικές απειλές και προκλήσεις, που περιλαμβάνουν σε μερικές περιπτώσεις αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας του, και η αντιμετώπισή των απειλών αυτών πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ΕΕ, στο πλαίσιο των αρχών της αμοιβαιότητας και της αλληλεγγύης.

Στο περιθώριο της Υπουργικής συναντήσεως, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης είχε διμερή συνάντηση με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλωράνς Παρλύ (Florence Parly), με την οποία συζήτησε θέματα ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, εξελίξεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή και θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε επίσης με την Ολλανδή υπουργό Άμυνας Ανκ Μπίλεβελντ (Ank Bijleveld).