Καβάλα: Επιμένει η φυτοπλαγκτονική έξαρση-Οι πιθανές αιτίες της [βίντεο, φωτογραφίες]

Οι δυνητικές συνέπειες του απρόβλεπτου και μη περιοδικού φυσικού φαινομένου στο περιβάλλον και στην αλιεία -Η αλλαγή του ανέμου και των ρευμάτων οι κύριοι παράγοντες που θα επιφέρουν τη διάλυσή του

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται έντονη φυτοπλαγκτονική έξαρση καφέ χρώματος στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή από τον Στρυμωνικό Κόλπο μέχρι την Αλεξανδρούπολη, τη Σαμοθράκη, τη Θάσο και τη Λήμνο.

Όσον αφορά την Καβάλα, το φυτοπλαγκτόν συσσωρεύτηκε και εγκλωβίστηκε σε συγκεκριμένα σημεία στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος», προκαλώντας κατά περίπτωση και δυσοσμία, ενώ έχει καλύψει και μέρος της αμμουδιάς κάποιων παραλιών, κυρίως κλειστών κολπίσκων.

Το φαινόμενο εκτιμάται ως απρόβλεπτο και μη περιοδικό, ενώ σύμφωνα με τεχνική έκθεση εμπειρογνωμοσύνης προέλευσης και επιπτώσεων του φαινομένου που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών Ελλάδος, οφείλεται στην έκπλυση υψηλών συγκεντρώσεων θρεπτικών αλάτων από το έδαφος, λόγω των έντονων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων, στην υπερχείλιση των μεγάλων ποταμών διασυνοριακής ροής της περιοχής (Νέστος και Έβρος), στα ρεύματα της Μαύρης Θάλασσας που μεταφέρουν επιπλέον θρεπτικές ουσίες αντίστοιχης προέλευσης και της ανόδου της θερμοκρασίας της θάλασσας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η τελευταία, σύμφωνα με την ανωτέρω έρευνα, κρίνεται και ως η πιθανότερη αιτία εμφάνισης του φαινομένου τα τελευταία χρόνια κατά τους χειμερινούς μήνες.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον και επιφέρει σημαντική οικονομική ζημία στους αλιείς της περιοχής. Συγκεκριμένα, οδηγεί στη δημιουργία αιωρούμενων οργανικών συσσωματωμάτων -κολλώδη μακρό-συσσωματώματα- τα οποία προσκολλώνται στα αλιευτικά εργαλεία, με συνέπεια την καταστροφή τους και την αποτροπή της αλίευσης λόγω της δημιουργούμενης φωσφόρισης.

Πάντως το φαινόμενο δεν είναι… καινούριο για την Καβάλα, καθώς ουκ ολίγες φορές έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, αν και φέτος είναι ιδιαίτερα έντονο, ενώ η αλλαγή του ανέμου και των ρευμάτων οι κύριοι παράγοντες οι οποίοι θα επιφέρουν τη διάλυσή του.

Φυτοπλαγκτόν στο λιμάνι «Φίλιππος Β’» Φώτο: Χρήστος Τζανάκος