Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας για ομαδικές απολύσεις στην πρώην ΒΦΛ: Το Σώμα αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα των «133»

Για δεύτερη φορά απορρίφθηκε το αίτημα Ποτόλια για έκδοση απόφαση στήριξης στο Σωματείο των Εργαζομένων - Ποιοι ψήφισαν «ναι», ποιοι ψήφισαν «όχι» και γιατί

Στον απόηχο της πρόσφατης επικύρωσης από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας των ομαδικών απολύσεων εργαζομένων στην πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων [διαβάστε σχετικά πατώντας εδώ] ο Χρήστος Ποτόλιας «έφερε» για μια ακόμη φορά το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης αιτήθηκε το θέμα να «μπει» ως έκτακτο και να υπάρξει από το Σώμα ρητή απόφαση στήριξης του Σωματείου Εργαζομένων και των «133» υπαλλήλων που πρόκειται να απολυθούν [διαβάστε εδώ την επιστολή-αίτημα Ποτόλια].

Αμέσως μετά τη συζήτηση των προ ημερησίας διάταξης θεμάτων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας της Δευτέρας 26 Ιουλίου 2021, ο πρόεδρος Κώστας Πεφάνης ρώτησε τους επικεφαλής των παρατάξεων αν συμφωνούν κατ’ αρχάς στην εισαγωγή του θέματος των «133» ως έκτακτο, με την πλειοψηφία να ψηφίζει ΟΧΙ.

Ο Θόδωρος Μουριάδης επανέλαβε στο Σώμα ότι ο ίδιος έχει ήδη αποστείλει επιστολή στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη ζητώντας του να τηρήσει τη δέσμευσή του και να δώσει μία πολιτική λύση στο θέμα των «133», ενώ υπενθύμισε ότι στο πρόσφατο παρελθόν το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εκδώσει αποφάσεις και ψηφίσματα για την κατάσταση στην πρώην ΒΦΛ «δίχως να έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα».

Έτσι, ο Δήμαρχος πρότεινε «να μη ρίξουμε κι άλλο λάδι στη φωτιά από τη στιγμή που εργοδότης και εργαζόμενοι βρίσκονται σε μια διαδικασία διαλόγου» και αντιπρότεινε να επανέλθει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο του Σωματείου που εκπροσωπεί τους «133» Νίκο Βογιατζίδη, με μία νέα επιστολή η οποία «μπορεί να έχει καλύτερο αποτέλεσμα».

Αρνητική στο να συζητηθεί το θέμα ήταν η τ. Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, επαναλαμβάνοντας τη θέση της από προηγούμενη συνεδρίαση [διαβάστε περισσότερα σχετικά πατώντας εδώ], ο Μάκης Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο ίδιος και η παράταξή του «απέχουν από την ψηφοφορία», ενώ αρνητικός ήταν και ο Νίκος Ξανθόπουλος, επαναφέροντας το αίτημά του «να ακουστεί και η θέση της εταιρίας αλλά και των υπόλοιπων εργαζόμενων στο εργοστάσιο».

Ο Βαγγέλης Παππάς είπε ότι δεν θα ήταν αρνητικός στο να συζητηθεί για μια ακόμη φορά το θέμα, ωστόσο συνηγόρησε στην άποψη-πρόταση του Δημάρχου ότι ίσως μια επιστολή, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θα ήταν αποτελεσματικότερη.

Θετικοί στο να συζητηθεί το θέμα ήταν οι επικεφαλής Άρης Βέρρος και Δημήτρης Βογιατζής όπως και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κουνάκος.

Παίρνοντας για λίγο τον λόγο ο κ. Βογιατζίδης διευκρίνισε στον κ. Μουριάδη ότι αυτήν τη στιγμή «δεν υπάρχει καμία συνεννόηση μεταξύ της εργοδοσίας και των υπαλλήλων» και προσφέρθηκε να ενημερώσει το Σώμα αναλυτικά για το πού βρίσκεται η «υπόθεσή» τους.

Με την πλειοψηφία να καταψηφίζει την εισαγωγή του θέματος των ομαδικών απολύσεων στα Λιπάσματα της Καβάλας ως έκτακτο, ο πρόεδρος Κώστας Πεφάνης ανακοίνωσε στο Σώμα ότι η συζήτηση δεν θα πραγματοποιηθεί και ο αιτών Χρήστος Ποτόλιας αποχώρησε από τη συνεδρίαση «ως ελάχιστο δείγμα συμπαράστασης στο εργαζόμενους που πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους».