Φεστιβάλ Φιλίππων: Ο Χάρης Μιχαλόπουλος μάς αποκάλυψε έναν «άλλον» Σολωμό [φωτορεπορτάζ]

«Κανείς ποτέ δεν το ’μαθε...»: Ο Καβαλιώτης ακαδημαϊκός και συγγραφέας «φώτισε» με τον μονόλογό του πτυχές της βιογραφίας του εθνικού μας ποιητή που... «κανείς ποτέ δεν έμαθε»!


Φωτογραφίες: Λάσκαρης Τσούτσας

Με μεγάλη ανταπόκριση του κοινού «ξεδιπλώνεται» το αφιέρωμα του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων «Διονύσιος Σολωμός. Ύμνος εις την Ελευθερίαν», με ομιλίες, θεατρικές παραστάσεις, περφόρμανς και θεατρικά δρώμενα που «σκύβουν» επάνω στο έργο του εθνικού μας ποιητή.

Τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021 ήταν η σειρά του Χάρη Μιχαλόπουλου να παρουσιάσει το θεατρικό κείμενο «Κανείς ποτέ δεν το ’μαθε…»· έναν θεατρικό μονόλογο η συγγραφή του οποίου βασίστηκε σε ενδελεχή έρευνα του Καβαλιώτη ακαδημαϊκού και συγγραφέα στις πηγές με σκοπό να «αποκαλύψει» έναν «άλλο» Σολωμό, πιο ανθρώπινο, μακριά από τον «εθνικό»· με προσωπικά πάθη, έξεις, ανασφάλειες ακόμα και ελαττώματα.

Η Δέσποινα Παπάζογλου ερμήνευσε τη Μάρθα, την «άγνωστη» σύντροφο του ποιητή η οποία έζησε κοντά στον Σολωμό και την αριστοκρατική οικογένειά του ως «φάντασμα», ως μία «σκιά» για την οποία «κανείς ποτέ δεν έμαθε»…

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ ο ποιητής τής είχε αφιερώσει ουκ ολίγα ποιήματά του, πάντοτε αναφερόταν σε αυτή χρησιμοποιώντας άλλα ονόματα: η Ασπροεντυμένη, η Εβρυκόμη, η Φαρμακωμένη, η Ανθούλα, η Μερτούλα, η Ξανθούλα, η Μοναστηρίσια, η Ορφανή, η Μοναχή… Μονάχα στο Ποίημα του Χρέους, μόνον εκεί αναφέρεται ως Μάρθα…

Η Κατερίνα Συμεωνίδου που είχε τη σκηνοθετική επιμέλεια της θεατρικής παρουσίασης του κειμένου Μιχαλόπουλου [σε συνεργασία με την ηθοποιό που ερμήνευσε τον ρόλο] κατάφερε μέσα από μία σειρά σκηνογραφικών και σκηνοθετικών ευρημάτων να τονίσει τις εννέα σκηνές του μονολόγου, «αφομοιώνοντας» τον χώρο της αυλής του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας.

Με σύνεση αλλά και φαντασία, με ισορροπία συναισθηματική αλλά και απαραίτητες εξάρσεις, οι δυο τους κατάφεραν να «κρατήσουν» το κοινό που «γέμισε» όλες τις καρέκλες για να παρακολουθήσει μια ιδιαίτερη σολωμική «ανάγνωση» που, αν μη τι άλλο, ήταν «αποκαλυπτική».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την παρουσίαση του μονολόγου «Κανείς ποτέ δεν το ’μαθε…»