«Σπιτικό» Cosmopolis και τον Αύγουστο: Τι θα δούμε, τι θα ακούσουμε απόψε [αναλυτικό πρόγραμμα]

Επανένωση των «θρυλικών» Amante di Musica, solo και duo εμφανίσεις, «υβριδικό» κουαρτέτο μετά... ζωγραφικής, αλλά και μια βαλίτσα «συναισθηματική»...

Την Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021 το Cosmopolis_2021 συνεχίζεται με τις εκδηλώσεις και τα δρώμενα της ενότητας #CosmoHome να «ξεδιπλώνονται» για πέμπτη εβδομάδα στα στενά, τα σοκάκια και τις αυλές των σπιτιών της συνοικίας της Παναγίας αλλά και την ιστορική αγορά του Αγίου Νικολάου.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του #CosmoHome_2021 για την Πέμπτη 05.08.2021


Άγιος Νικόλαος @19:30 | Amante Di Musica

Ήταν Αύγουστος του 2008 όταν συναντήθηκαν μουσικά ο Νίκος Στρατηλάτης , ο Ευριπίδης Ταρασίδης και ο Πάρης Τσίρτσης. Από εκείνη τη στιγμή ονομάστηκαν “Amante Di Musica” και έγιναν ένα από τα πιο γνωστά σχήματα έντεχνης και rock μουσικής της πόλης. 13 χρόνια μετά μαζί με τον Αλέξανδρο Μαντιράκη στο cajon, έρχονται και πάλι για να προσφέρουν μια ξεχωριστή βραδιά για το φεστιβάλ Cosmopolis με διασκευές ελληνικών τραγουδιών. Μια αναδρομή από την παραδοσιακή, έντεχνη και ροκ μουσική μέσα από το δικό τους μουσικό πρίσμα. Η παράδοση μπλέκεται με το μοντέρνο έντεχνο ροκ σε μοναδικές μουσικές φόρμες μέσα από πολυφωνικά σχήματα.

Νίκος Στρατηλάτης Κιθάρα, τραγούδι
Ευριπίδης Ταρασίδης Κιθάρα, τραγούδι
Πάρης Τσίρτσης Πλήκτρα
Αλέξανδρος Μαντιράκης Cajon, τραγούδι


Αυλή Άννας @21:00 | ReverieDuo

Τα τελευταία 5 χρόνια το Reverie Duo εμφανίζεται σε διάφορες μουσικές σκηνές παίζοντας αργεντίνικο τανγκό, βαλς και κινηματογραφική μουσική κυρίως με έργα των Astor Piazzolla και KurtWeill.

Γιάννης Κεραμίδης Βιολί
Σπύρος Λαμπρινόπουλος Ακορντεόν
Σοφία Μιχαηλίδου Σοπράνο (Guest)


Τέρμα οδού Ιερολοχιτών @21:00 | Μανόλης Ανδρουλιδάκης

Ένας από τους σημαντικότερους κιθαρίστες, ο συνθέτης Μανόλης Ανδρουλιδάκης παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο project με έργα Ελλήνων συνθετών από τις τρεις τελευταίες του δισκογραφικές συλλογές «Myrtia» με έργα του Μίκη Θεοδωράκη, Greek Cinema Musicfor Classical Guitar και την πιο πρόσφατη «Ανθολογία» με έργα Ζαμπέτα, Λεοντή, Λοΐζου, Περίδη, Σαββόπουλου και Χιώτη. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζει μια «άλλη» κιθάρα που στοχεύει στο να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός μεγαλύτερου οργανικού συνόλου χρησιμοποιώντας ιδιαίτερες και πρωτότυπες τεχνικές. Όντας ένας από τους κορυφαίους Έλληνες μουσικούς – ως εκ τούτου επελέγη να ηχογραφήσει ένα από τα CDs της σειράς “Famous Greek Soloists” (FMRecords 2016) – έχει πολυσχιδή παρουσία στα μουσικά δρώμενα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Μανόλης Ανδρουλιδάκης Κλασική κιθάρα


Παλιά Μουσική @21:00 | Η Παράδοση ως Σύγχρονη Αφήγηση

Κάθε τοπικότητα, κάθε εντοπιότητα καθορίζει την εικαστική σκέψη, και συνεπακόλουθα τον εικαστικό παραγωγό. Το εικαστικό παράγωγο έρχεται να ερμηνεύσει τη στιγμή, τον τόπο και να υφίσταται καθεξής ως αέναη Αφήγηση. Μια εικαστική στιγμή που αφηγείται τον χώρο, ένα ψηλάφισμα του τοπίου, ένα γκρο πλαν που εστιάζει σε φάσεις της ζωής και τοποθετείται εντός του αφηγηματικού χρόνου της ιστορίας του τόπου αυτού. Θάλασσα, παράδοση και άνθρωπος. Ένα οπτικοακουστικό event με θεματικό άξονα το εικαστικό έργο του Καβαλιώτη ζωγράφου Τάκη Καραθανάση. Το Quarteto Karathanasi Hybrid συνοδεύει την έκθεση έργων τέχνης του παππού και πατέρα τους σε μια μουσική performance που συνδιαλέγεται με τη παράδοση και μέσω της τέχνης μελετά τη σχέση παρελθόντος-παρόντος.

Δημήτρης Καραθανάσης Οργάνωση Project
Νίκος Γραβάνης & Πηνελόπη Παπακωνσταντίνου Επιμέλεια Έκθεσης
Δέσποινα Καραθανάση
Πάνος Καραθανάσης
Γιώργος Καραθανάσης Quarteto Karathanasi Hybrid


Postcards from Home | Η Γεωγραφία Των Συναισθημάτων

H«Γεωγραφία των συναισθημάτων» είναι ένα συμμετοχικό εγχείρημα που διαδραματίζεται στις αυλές των σπιτιών της Χερσονήσου της Παναγίας. Κάθε Πέμπτη τον Ιούλιο και μέχρι τις 12 Αυγούστου 2021, στις φιλόξενες αυλές των σπιτιών της Παλιάς Πόλης ανοίγει η βαλίτσα των συναισθημάτων: αντικείμενα και φωτογραφίες γίνονται οι αφορμές για ζωντανές αφηγήσεις, προβολές αρχειακού υλικού και φωτογραφιών του οικογενειακού άλμπουμ, πρωτότυπες εγκαταστάσεις που επαναφέρουν από το παρελθόν και τοποθετούν στο παρόν μνήμες ανθρώπων που δεν ιστορήθηκαν, για ανθρώπους που δεν είχαν την τύχη να ιστορηθούν, εμπλουτισμένες και επηρεασμένες από το τώρα. «Η Γεωγραφία των συναισθημάτων» παρουσιάζεται από την ομάδα του Postcards from home -Φωτεινή Παπαχατζή, Ίρις Περουλιού- Σεργάκη και Μυρτώ Ζαρόκωστα- σε συνεργασία με τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας, τον Σύλλογο Παναγίας “Το κάστρο” και Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας, στο πλαίσιο του #Cosmohome του φεστιβάλ Cosmopolis 2021.

Η «Βαλίτσα των συναισθημάτων», γεμάτη αντικείμενα και φωτογραφίες από το παρελθόν, θα ανοίξει και αυτή την Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021, στις 21:00 σε δύο σημεία της Παλιάς Πόλης:

ΑΥΛΗ ΑΝΝΑΣ | “Το μυστικό του μπαούλου”, Άννα Κιουρτσόγλου, Σύλλογος Παναγίας «Το Κάστρο»

ΤΕΡΜΑ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΩΝ | “10 χρόνια διαφορά” Σοφία Κάπαρη, Σύλλογος Μικρασιατών

Διοργάνωση & Επιμέλεια
Postcards from Home
Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας
Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγίας “Το Κάστρο”
Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας “Μνήμη Μικράς Ασίας”
Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού