Καβάλα: «Άφρισε» η θάλασσα ανοιχτά της Νέα Ηρακλίτσας. Η εξήγηση του φαινομένου [βίντεο, φωτογραφίες]

Πρόκειται για υπολείμματα του μικροοργανισμού του φυτοπλαγκτού Phaeocystis τα οποία παράγονται μετά τον θάνατό του-Δεν είναι τοξικό το φαινόμενο επισημαίνουν οι ειδικοί-Οι συγκρίσεις με το αντίστοιχο φαινόμενο στη Θάλασσα του Μαρμαρά

Μεγάλες λωρίδες από φυσαλίδες εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες ανοιχτά του κόλπου της Νέας Ηρακλίτσας, προκαλώντας έκπληξη, αλλά και ανησυχία σε όσους τις αντίκρισαν.

Αιτία των φυσαλίδων φαίνεται να είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο μικροοργανισμός του φυτοπλαγκτού Phaeocystis που παράγει βλέννα, ενώ μετά τον θάνατο του μικροοργανισμού η βλέννα μπορεί να βυθίζεται σε μεγαλύτερα βάθη και με την κυκλοφορία του νερού και τον κυματισμό μπορεί να δημιουργείται βλέννα ή και αφρός που φτάνει στις ακτές.

«Το φαινόμενο αυτό με τους λίγους αφρούς δεν σημαίνει ότι αυτός ο μικροοργανισμός έχει υπεραναπτυχθεί, ούτε ότι υπάρχει ευτροφισμός. Δεν υπάρχει πρόβλημα από άποψη τοξικότητας. Η περιοχή της Χαλκιδικής που καταγράφηκε δεν είναι εύτροφη, οπότε δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Οι αφροί φαίνεται να οφείλονται σε έναν φυτοπλαγκτικό οργανισμό που έχουμε καταγράψει και στο βόρειο Αιγαίο» δήλωσε στο ethnos.gr η καθηγήτρια Υδροβοτανικής-Υδροοικολογίας στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, Μαρία Μουστάκα, με αφορμή την εμφάνιση του φαινομένου σε ακτές της Χαλκιδικής.

Σύμφωνα, πάντως, με τα αποτελέσματα αναλύσεων της σύνθεσης του πλαγκτού τις οποίες διενήργησε το ΑΠΘ σε δείγματα τα οποία ελήφθησαν από παράκτιες περιοχές του Θρακικού Πελάγους τον μήνα Μάιο και σε δείγματα ανοιχτής θάλασσας από περιοχές της Λήμνου (Μάιο και Ιούνιο) προκύπτουν σημαντικές ομοιότητες, αλλά και διαφορές με τα ευρήματα του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης για τις περιοχές της Θάλασσας του Μαρμαρά, καθώς και με τα ευρήματα της έρευνας της ομάδας της το 2017 για τον Θερμαϊκό Κόλπο.

Δείτε βίντεο από το φαινόμενο