Κορονοϊός: Αναλυτικά τα νέα μέτρα τα οποία θα ισχύσουν από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Περισσότεροι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους-Τι θα ισχύσει για την πρόσβασή τους σε Δημόσιο, τράπεζες, σε εξωτερικούς χώρους εστίασης και για την προσέλευσή τους στον χώρο εργασία τους-Αναλυτικά οι ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη

Τα νέα μέτρα, τα οποία θα ισχύσουν από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021, για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19, στη «σκιά» των 6.700 νέων κρουσμάτων [διαβάστε εδώ τα στοιχεία από την τελευταία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ] ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης 2 Νοεμβρίου 2021 ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο για αυξητική τάση της πανδημίας και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση για την ενίσχυση του ΕΣΥ, σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ το μέτρο της αναστολής για τους ανεμβολίαστους γιατρούς θα παραμείνει, υπογράμμισε ο υπουργός.

Βασικό όπλο ο εμβολιασμός, τόνισε στη συνέχεια, αναφερόμενος σε στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες κινδυνεύουν κατά 30% λιγότερο με βαριά νόσηση από τους ανεμβολίαστους. Από την Παρασκευή, σημείωσε, ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολιασμού, για τους πολίτες 18 ετών και άνω, που έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι η καμπάνια εμβολιασμού θα επεκταθεί με ενημερωτικά sms προς τους πολίτες, καθώς και με διαφημιστικά σποτ στα Μέσα Ενημέρωσης.

Τι θα ισχύσει από το Σάββατο για τους ανεμβολίαστους

Από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα προσέρχονται στη δουλειά τους με δύο rapid ή PCR τεστ εβδομαδιαίως. Ο Θάνος Πλεύρης, επιβεβαιώνοντας τις εισηγήσεις των ειδικών, ανακοίνωσε ότι οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα εισέρχονται σε τράπεζες, εμπορικά καταστήματα, μεικτούς χώρους εστίασης (εσωτερικούς και εξωτερικούς) και δημόσιες υπηρεσίες μόνον με την επίδειξη αρνητικού rapid ή PCR τεστ.

Το μέτρο δεν αφορά εκκλησίες, αγορές τροφίμων και φαρμακεία.

Επίσης, θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από την Αστυνομία, ενώ αυστηροποιούνται οι ποινές και αυξάνονται τα πρόστιμα για τους καταστηματάρχες οι οποίοι δε θα συμμορφώνονται με τα μέτρα τα οποία θα είναι οριζόντια και δε θα αφορούν μόνον στις επιβαρυμένες με πολλά κρούσματα περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, αυξάνονται τα πρόστιμα για τα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα, καθώς θα ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ. Επίσης, θα υπάρξει ποινή στις ομάδες, αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα.