Συγκίνηση στην εκδήλωση τιμής στον Καβαλιώτη Θεόδωρο Κάργα: ΑΘΑΝΑΤΟΣ! [φωτογραφίες]

Παρουσία μελών της οικογένειας του αείμνηστου ναύτη, επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του μπροστά από το μνημείο που έχει κατασκευάσει ο Δήμος Καβάλας - Μουριάδης για Κάργα: «Παράδειγμα αρετής, αυτοθυσίας και γενναιότητας»!

Επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου 2021 στη μνήμη του Καβαλιώτη ναύτη, Θόδωρου Κάργα, στον χώρο του μνημείου που έχει κατασκευάσει ο Δήμος για τον πεσόντα συντοπίτη μας, απέναντι από την Στρατιωτική Λέσχη.

Η εκδήλωση απόδοσης τιμών στο επίλεκτο στέλεχος της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, πραγματοποιήθηκε με την παρουσία των μελών της οικογένειάς του, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου και πλήθους κόσμου.

Η ομιλία του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, κατά τη διάρκεια της τελετής απόδοσης τιμών στον Καβαλιώτη ναύτη, Θόδωρο Κάργα:

«Καράβι, έτοιμο να σαλπάρει το μνημείο, κι ο Θοδωρής να ατενίζει για πάντα τη θάλασσα, αγέρωχος, γενναίος και αειθαλής νέος, να μας θυμίζει το παντοτινό χρέος μας προς την πατρίδα.

Η θυσία του, μαζί με όλων όσων αγωνίστηκαν, πολέμησαν κι έπεσαν για να ζούμε ελεύθεροι δεν πρέπει μόνον να μας συγκινεί, αλλά να γίνεται δύναμη πάλης από κάθε μετερίζι για ένα καλύτερο και ασφαλές αύριο για την Ελλάδα.

Πέρασαν 10 χρόνια από τότε που η γενέτειρα του Θόδωρου Κάργα έφτιαξε αυτό το μνημείο, για να μην υπάρξει μέρα που οι Καβαλιώτες, αλλά και οι υπόλοιποι Έλληνες, να μην χαιρετάνε το παλικάρι μας.

Τον ίδιο δεν έτυχε να τον γνωρίσω, όμως νοιώθω μεγάλη τιμή που γνώρισα την οικογένειά του, και κατάλαβα πως τον μεγάλωσαν, με αξιοπρέπεια και περηφάνεια για τα ιδανικά του έθνους μας.

Ο Θεόδωρος Κάργας γεννήθηκε το 1979 στην Καβάλα. Αγαπούσε τον αθλητισμό από μικρό παιδί. Σε ηλικία έντεκα ετών ασχολήθηκε με την ενόργανη γυμναστική και στην συνέχεια με την άρση βαρών. Μάλιστα, κατάφερε να ενταχθεί στην Εθνική Ομάδα, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση σε πανελλήνια πρωταθλήματα.

Παράλληλα, ασχολήθηκε με την Ελληνορωμαϊκή πάλη και βραβεύτηκε από τις τοπικές Αρχές όταν κατέλαβε την δεύτερη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Εφήβων.

Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο, κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό και επιλέχθηκε να υπηρετήσει στην Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών.
Εισήλθε στο 146ο Σχολείο και ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή για τις άριστες επιδόσεις του.

Ήταν 1η Δεκέμβρη του 1999, όταν, την τελευταία μέρα της εκπαίδευσής του, παρόλο που ήταν ελεύθερος υπηρεσίας, του ζητήθηκε και έλαβε μέρος σε άσκηση ανορθόδοξου πολέμου στην βραχονησίδα Πλατεία. Στη διάρκεια της άσκησης με πραγματικά πυρά έχασε την ζωή του, όταν μια χειροβομβίδα έσκασε στο στήθος του.

Πέρασαν 22 χρόνια. Σε εποχή έκπτωσης των ηθικών αξιών, ο Θεόδωρος Κάργας αποτελεί παράδειγμα αρετής, αυτοθυσίας και γενναιότητας.
Το Πολεμικό Ναυτικό τον αναγνώρισε ως πεσόντα σε ώρα υπηρεσίας.

Ο Δήμος Καβάλας τιμώντας το ήθος, το ψυχικό σθένος και το υψηλό αίσθημα ευθύνης προς την πατρίδα, αποφάσισε και τοποθέτησε την προτομή του μπροστά από την Στρατιωτική Λέσχη.

Και σήμερα, 22 χρόνια μετά τη θυσία του, ο γενέθλιος τόπος του τού αποδίδει και πάλι τις δέουσες τιμές, θέλοντας να κρατήσει βαθιά χαραγμένη στην ψυχή μας τη μνήμη του.

Να μείνει ΑΘΑΝΑΤΟΣ»!