Στο Νοσοκομείο Καβάλας «έσβησε» ο αγωνιστής Πομάκος δημοσιογράφος και συγγραφέας Σεμπαεδήν Καραχότζα

Εμβληματικός ο αγώνας του κατά του εκτουρκισμού των Πομάκων της Θράκης και κατά του «αμφιλεγόμενου» (sic) ρόλου του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής - Ήταν μόλις 42 ετών

Το πρωί της Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021 «έφυγε» από τη ζωή ο Σεμπαεδήν Καραχότζα ο οποίος είχε συνδέσει το όνομά του με μεγάλο έργο για τον πομακικό ελληνισμό, ενώ δημοσιογραφούσε μέχρι ν’ αφήσει την τελευταία του πνοή.

Από το προηγούμενο Σάββατο, ο Πομάκος δημοσιογράφος και συγγραφέας νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, αφότου υπέστη βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Δυστυχώς, και παρά τις προσπάθειες των ιατρών, δεν άντεξε μετά από χειρουργείο και «έφυγε» από τη ζωή.

Ήταν μόλις 42 ετών αφήνει πίσω του τη σύζυγό του Νουριέ και τα δυο παιδιά του, Σελμά και Σεζέρ.

Το 2010 ο Σεμπαεδήν Καραχότζα είχε δώσει το «παρών» σε εκδήλωση που είχε διοργανώσει ο Όμιλος Alpha Media Group στην Καβάλα, με τίτλο «Τουρκικό Προξενείο: Κράτος εν Θράκη», μαζί με άλλους ομιλητές, ανάμεσα στους οποίους ο Δρ. Θεοφάνης Μαλκίδης ο οποίος και έγραψε για τον φίλο του το βιογραφικό του:

Ο Σεμπαεδήν Καραχότζα είχε γεννηθεί το 1979 στο Προσήλιο του Νομού Ξάνθης, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο, ενώ το Γυμνάσιο το ολοκλήρωσε στη Σμίνθη και το Λύκειο στην Ξάνθη. Το 1997 πέρασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει τις σπουδές του λόγω προβλημάτων υγείας.

Από το 2006 και για τρία χρόνια ήταν ο εκδότης της δίγλωσσης (ελληνικά- πομακικά) εφημερίδας «Natpresh-H ανεξάρτητη φωνή των Πομάκων».

Eργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Τόλμη» και στον τηλεοπτικό σταθμό «Κανάλι 6» της Ξάνθης, στο οποίο για πρώτη φορά ξεκίνησε να παρουσιάζει καθημερινά δελτίο ειδήσεων στην πομακική γλώσσα. Είχε συνεργαστεί με διάφορα δημοσιογραφικά έντυπα και είχε λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις.

Ήταν συγγραφέας των βιβλίων Η καθημερινή γλώσσα των Πομάκων της περιοχής Μύκης και Έτσι ζουν οι Πομάκοι. Επίσης, είχε μεταφράσει ελληνική και αγγλική ποίησης στην πομακική γλώσσα, ενώ έγραψε κείμενα και σε συλλογικούς τόμους και πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων.

Στις 28 Οκτωβρίου 2021, ο Σεμπαεδήν Καραχότζα είχε γράψει, με αφορμή την Εθνική Επέτειο του «ΟΧΙ»:

«Δεν έχω κάνει σπουδαία πράγματα στη ζωή μου. Είμαι όμως υπερήφανος που ΚΑΙ ΕΓΩ (όχι μόνο εγώ) βοήθησα με ομιλίες, άρθρα και συνεντεύξεις μου να μάθει σχεδόν όλη η ΕΛΛΑΔΑ για τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΜΑΚΟΥΣ της Θράκης, για την εδώ και δεκαετίες απόπειρα ΕΚΤΟΥΡΚΙΣΜΟΥ τους και για τα εγκληματικά λάθη του Ελληνικού κράτους στη Θράκη. Με ή χωρίς παρελάσεις, όσο υπάρχουμε τόσοι πολλοί ΕΛΛΗΝΕΣ που σε αγαπάμε, πόδι εχθρού δεν πρόκειται να πατήσει χώμα ελληνικό. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ»!