Λ. Μενδώνη: Δεσμεύσεις για τα έργα αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων

Στην Καβάλα βρέθηκε η Υπουργός Πολιτισμού, κάνοντας σημαντικές ανακοινώσεις κυρίως για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων-Πότε θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής-Τι είπε για τη Δημοτική Πινακοθήκη

Την Καβάλα επισκέφθηκε χθες Πέμπτη 12 Μαΐου 2022 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Το πρωί πραγματοποίησε αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας με τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Αλέξη Πολίτη και τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου και ακολούθησε συνάντηση στο Δημαρχείο της πόλης με τον Δήμαρχο.

Στις δηλώσεις της στα τοπικά ΜΜΕ από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων μίλησε για τα δύο μεγάλα έργα τα οποία θα λάβουν χώρα εκεί, με το πρώτο να αφορά την πυρόσβεση και πυροπροστασία και το δεύτερο τα στάδια αποκατάστασης του χώρου, με κύριο αντικείμενο την αποκατάσταση και μερική αναστήλωση της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής.

«Είμαστε, όπως βλέπετε, όλο το επιτελείο εδώ, δηλαδή είναι ο Γενικός Γραμματέας και είναι και οι αρμόδιες διευθύνσεις που εμπλέκονται σε όλα τα έργα που αφορούν τους Φιλίππους, δηλαδή την αποκατάσταση, το έργο του ΕΣΠΑ και το έργο της πυρόσβεσης. Όπως ξέρετε, από το 2018 που εντάχθηκε το έργο, εξελίσσεται μέσα στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ αυτή η πρώτη φάση της αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου. Εμείς στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάξαμε μέσα στο πλαίσιο του ευρύτερου εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης το έργο της πυροπροστασίας και πυρόσβεσης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων. Είναι ένα έργο το οποίο έχει προϋπολογισμό περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ, πριν από δύο εβδομάδες εγκρίθηκε η προμελέτη του από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και επειδή είναι ένα πολύ σημαντικό και δύσκολο έργο πυρόσβεσης, γιατί εντός των αρχαιολογικών χώρων έχουν δυσκολίες που υπαγορεύονται από τα ίδια τα μνημεία, για αυτό είπαμε να έρθουμε εδώ με τους αρμόδιους διευθυντές, οι οποίοι ήταν και εισηγητές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, να δουν τις απόψεις της Εφορίας και κυρίως τους μελετητές οι οποίοι έχουν αναλάβει και τους βάλαμε ένα χρονικό όριο μέχρι τέλος Ιουνίου να έχουν ολοκληρώσει πλέον τη μελέτη, αφού έχουν την έγκριση προμελέτης μαζί με τα τεύχη δημοπράτησης, να δουν όλα τα σημεία, τις δυσκολίες του έργου να τις αντιμετωπίσουμε, ώστε να μπορέσει μέσα στον Ιούλιο να δημοπρατηθεί το έργο της πυρόσβεσης και πυροπροστασίας», δήλωσε η κ. Μενδώνη.

Τα έργα του ΕΣΠΑ

«Από εκεί και πέρα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και την πορεία των ενταγμένων στο ΕΣΠΑ έργων που είναι, όπως σας είπα, η αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου και η αποκατάσταση και μερική αναστήλωση της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής. Το μεν έργο της αποκατάστασης του χώρου εξελίσσεται καλά, προφανώς έχουμε ήδη μιλήσει με τον Περιφερειάρχη, θα υπάρξει και στο επόμενο ΕΣΠΑ η δεύτερη φάση, το δε έργο της Βασιλικής έχει μία σημαντική χρονική υστέρηση, είδαμε κάποια προβλήματα και με τους υπηρεσιακούς μας και με την ανάδοχο εταιρεία. Την Παρασκευή, 20 του μηνός, ζήτησα από τον Γενικό Γραμματέα να κάνει μία συντονιστική σύσκεψη στην Αθήνα, ώστε τα προβλήματα αυτά που υπάρχουν, να λυθούν, για να μπορέσει το έργο μέσα στην τρέχουσα περίοδο του ΕΣΠΑ, δηλαδή μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 να έχει  ολοκληρωθεί και να αποδοθεί πλέον η Βασιλική».

Η κ. Μενδώνη σημείωσε πως συνυπέγραψε με τον κ. Μουριάδη το τεχνικό δελτίο του έργου της αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του υπαίθριου θεάτρου του Φρουρίου, η δημοπράτησή του οποίου θα γίνει τον Ιούλιο από το Ταμείο Ανάκαμψης και πρόσθεσε ότι «το Υπουργείο θα προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης με τον Δήμο για την υλοποίηση έργων βελτίωσης του αρχαίου θεάτρου, ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα το Φεστιβάλ Φιλίππων, προϋπολογισμού περίπου 300.000 ευρώ».

Τέλος, η υπουργός αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της Δημοτικής Πινακοθήκης (στεγασμένη στην Δημοτική Καπναποθήκη), τονίζοντας ότι θα ενισχυθούν η πυρασφάλεια και η απεντόμωση του κτιρίου. Το έργο, προϋπολογισμού πέραν των 500.000 ευρώ, θα εκτελεστεί από τον Δήμο με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Επίσης, η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων, όπως είπε η κ. Μενδώνη, θα αναλάβει τη συντήρηση των ίδιων των έργων Τέχνης που φυλάσσονται στην Πινακοθήκη και θα αναβαθμίσει και τα συστήματα αποθήκευσης, «ώστε η Δημοτική Πινακοθήκη της Καβάλας να μπορεί να θεωρείται ένα σύγχρονων προδιαγραφών Εικαστικό Μουσείο».

Η περιοδεία της κ. Μενδώνη στην Καβάλα κλείνει το απόγευμα με τη συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ. Στέφανο, ενώ πριν τη συνάντηση θα ξεναγηθεί στο Φρούριο της Καβάλας.