Μνήμη Προσκόπων Μικρασίας 1919-1922

Εκδήλωση, στην μνήμη των Προσκόπων της Μικρασίας που θυσιάστηκαν το 1919, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή - Ο Προσκοπισμός στις αλησμόνητες πατρίδες και η θυσία στο Αϊδίνι

Την Πέμπτη 19 Μαίου 2022 και ώρα 20:00 στο Κτήριο Μεγάλης Λέσχης οι Πρόσκοποι Καβάλας διοργανώνουν εκδήλωση, στην μνήμη των Προσκόπων της Μικρασίας που θυσιάστηκαν το 1919, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι «μικροί ήρωες» Πρόσκοποι που σφαγιάσθηκαν στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας και όλοι οι Πρόσκοποι των Ομάδων της Μικρασίας στο χρονικό διάστημα 1919 – 1922 είναι φωτεινοί σηματοδότες της ιστορίας μας, ειδικά σήμερα που η ειρήνη δοκιμάζεται και πάλι.

Οι Πρόσκοποι Καβάλας, σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, διοργανώνουν εκδήλωση Μνήμης, υπό την αιγίδα του Δήμου Καβάλας, για να τιμήσουν τη μνήμη των παιδιών που θυσιάστηκαν.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Βασίλειος Καλτσογιάννης, ερευνητής της τοπικής μας ιστορίας και θα υπάρξει διαδικτυακή παρέμβαση του Διδάκτωρ Λαογραφίας, Χρήστου Θεολόγου. Θα συμμετέχουν επίσης ο Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας που φέτος έχουν ένα γεμάτο πρόγραμμα δράσεων για τα 100 χρόνια Μικρασιατικής Καταστροφής, ο Σύλλογος Ποντίων Καβάλας, που την ίδια μέρα τιμά την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η Θρακική εστία Καβάλας.

Οι Πρόσκοποι 110 και πλέον χρόνια είναι αλληλένδετοι με την προσφορά στην Κοινωνία και αποκορύφωμα αυτής είναι τα γεγονότα που εξελίχθηκαν το 1919 στο Αϊδίνι και τα Σώκια.

Στο νομό Καβάλας οι Πρόσκοποι δραστηριοποιούνται στην Καβάλα, τον Αμυγδαλεώνα και την Ελευθερούπολη.