Θάσος: SOS από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για τον εντοπισμό ενός πολύ σπάνιου πτηνού

Πρόκειται για έναν Ασπροπάρη ο οποίος φέρει δορυφορικό πομπό ο οποίος αυτήν τη στιγμή εκπέμπει σήμα 10 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Θάσου-Πώς μπορείτε να βοηθήσετε στην ανεύρεσή του

Τη συνδρομή όσων πλέουν στη θαλάσσια περιοχή της Θάσου για την ανάσυρση ενός σπάνιου πουλιού που έχει πέσει στη θάλασσα ζητάει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Πρόκειται για έναν από τους Ασπροπάρηδες που έχουν σημανθεί με δορυφορικό πομπό στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη», με τον πομπό να εκπέμπει σήμα από τη θάλασσα, 10 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Θάσου (40°25’35.9″N | 24°46’43.0″E | https://goo.gl/maps/rQ2TTEKxCVV9NfoF8).

Το πουλί είναι κατά πάσα πιθανότητα νεκρό, αλλά τόσο ο πομπός όσο και ο ίδιος ο γύπας έχουν μεγάλη επιστημονική σημασία για τους ερευνητές που παρακολουθούν το είδος.

Όσοι μπορούν να συνδράμουν την προσπάθεια ανεύρεσης του πουλιού και βρίσκονται στην περιοχή, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το 210 8228704 και 210 8227937 ή να στείλουν μήνυμα στο inbox της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας εδώ.

Προβλέπεται κάλυψη των εξόδων μετάβασης στο σημείο, ενώ σημειώνεται ότι το στίγμα ανανεώνεται ανά τακτά διαστήματα

Ασπροπάρης: Ένα κρισίμως κινδυνεύον είδος

Ο Ασπροπάρης είναι είδος γύπα, που υπάρχει και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική του ονομασία είναι Neophron percnopterus. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν ελάχιστα ζευγάρια σε όλη την Ελλάδα και θεωρείται κρισίμως κινδυνεύον είδος.

Είναι ένας μικρός γύπας με γυμνό κεφάλι και με ανακατωμένα φτερά στον λαιμό. Τα πόδια του είναι μακριά και λεπτά για να του επιτρέπουν να τρέχει και να κινείται στο έδαφος. Όταν πετά, οι φτερούγες του μοιάζουν ορθογώνιες και η κοντή του ουρά σαν σφήνα.

Είναι πουλί αποδημητικό ικανό να μετακινηθεί μέχρι και 5.000 χλμ διανύοντας έως 500 χλμ την ημέρα.

Ζει σε περιβάλλοντα θερμά, ξηρά και προστατευμένα. Η αγαπημένη του τροφή είναι τα κουφάρια των ζώων και τα αυγά των πουλιών, τα κελύφη των οποίων σπάει ρίχνοντάς τα σε μυτερούς βράχους.

Έχει ευρύ διαιτολόγιο: έντομα, ερπετά, σαλιγκάρια, μικρά θηλαστικά, σκουπίδια αλλά και περιττώματα μεγάλων ζώων.

Την εποχή του ζευγαρώματος κατασκευάζει τη φωλιά του σε περιοχές ζεστές και προστατευμένες, σε βράχους, σε μεγάλα δέντρα ή σε κτήρια. Αποθέτει 1 με 2 αυγά την άνοιξη που επωάζονται από το ζευγάρι για περίπου 42 ημέρες. Τα μικρά πετάνε σε 70 με 90 ημέρες.

Ενώ ο Ασπροπάρης δεν έχει στη φύση κάποιους επικίνδυνους θηρευτές, οι ανθρώπινες δραστηριότητες δημιουργούν πολλές απειλές. Συγκρούσεις με ηλεκτροφόρα καλώδια, κυνήγι, εσκεμμένη δηλητηρίαση, συσσώρευση μολύβδου από κατάποση σκαγιών σε πτώματα και συσσώρευση φυτοφαρμάκων έχουν δυσμενείς συνέπειες στον πληθυσμό.

*Φωτογραφία: Nikolay Staykov