Φωτιά στη Σκάλα Ποταμιάς Θάσου: Ανάλυση των πυρο-μετεωρολογικών συνθηκών για το επόμενο 24ωρο [βίντεο]

Προς τα πού αναμένεται να κινηθεί η φωτιά, βάσει των ανεμολογικών συνθηκών, όπως το αναλύει η ομάδα του Meteokav με τη μέθοδο του FIRE WEATHER INDEX-Μεγάλο κομβόι πυροσβεστικών οχημάτων έφτασε στο σημείο από την Καβάλα

Με αφορμή τη φωτιά στη Σκάλα Ποταμιάς Θάσου η ομάδα του Meteokav προχώρησε σε ανάλυση των πυρο-μετεωρολογικών συνθηκών στην περιοχή το επόμενο 24ωρο.

Στη 1η εικόνα στο βίντεο (αριστερή) εμφανίζεται η μέση ένταση (km/h) και η διεύθυνση του ανέμου, ενώ στη δεύτερη ο δείκτης FIRE WEATHER INDEX.

FIRE WEATHER INDEX είναι μια μέθοδος ποσοτικοποίησης του πόσο ευνοϊκές είναι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες όπως αυτές προσομοιώνονται από το ECWMF για την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Οι πυρκαγιές εξαπλώνονται πιο εύκολα όταν ο αέρας είναι ξηρός και πιο γρήγορα με θυελλώδεις ανέμους. Συνεπώς, περιοχές με πολύ ξηρό αέρα και θυελλώδεις ανέμους θα έχουν υψηλές τιμές του δείκτη.

Η υψηλότερη δυνατή τιμή FWI είναι 100, που υποδηλώνει ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς. Γενικά, τιμές πάνω από 50 υποδεικνύουν πολύ ευνοϊκές συνθήκες. Σημειώστε ότι αυτός ο δείκτης λαμβάνει υπόψη μόνον τις ατμοσφαιρικές μεταβλητές και υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς.

Όπως διακρίνεται στο βίντεο, μετά το ξημέρωμα της Πέμπτης 11 Αυγούστου 2022 και μέσα στη μέρα οι συνθήκες θα γίνονται σταδιακά ευνοϊκότερες για την κατάσβεση της φωτιάς, ενώ μετά τις πρώτες βραδινές ώρες αναμένεται εκ νέου επιδείνωση των συνθηκών. Τέλος, η διεύθυνση του ανέμου μπορεί να δώσει μια εικόνα ως προς την πιθανή κίνηση της φωτιάς.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο προς τα πού αναμένεται να κινηθεί η φωτιά

Έφτασε μεγάλο κομβόι πυροσβεστικών οχημάτων

Λίγο μετά τις 02:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης 11 Αυγούστου 2022 έφτασε στο σημείο μεγάλο κομβόι από πυροσβεστικά οχήματα από την Καβάλα μέσω Κεραμωτής για να ενισχύσουν το έργο της πυρόσβεσης.

Για την ώρα η εικόνα την οποία παρουσιάζει το μέτωπο είναι σταθερή, με δεδομένο ότι στο σημείο δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ στις 06:00 θα ξεκινήσουν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Το σημείο από όπου ξεκίνησε η φωτιά