Καβάλα: Ένα δίμηνο που μπορεί να κρίνει το μέλλον της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου

Δόθηκε παράταση για την υποβολή των παρατηρήσεων στο σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης-Το ΤΑΙΠΕΔ να βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης λύσεων ώστε να καταστεί η δημιουργία της αποθήκης οικονομικά συμφέρουσα επένδυση

Δίμηνη παράταση για την υποβολή των παρατηρήσεών τους στο σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης έχει δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ στους υποψήφιους επενδυτές που συμμετέχουν στον διαγωνισμό παραχώρησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στη νότια Καβάλα.

Συγκεκριμένα, οι επενδυτές έχουν περιθώριο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου αντί για τέλη Ιουλίου που ήταν η αρχική προθεσμία, για την υποβολή των παρατηρήσεών τους στο σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης.

Σε περίπτωση που το κείμενο που έχει παρουσιάσει το ΤΑΙΠΕΔ γίνει αποδεκτό, τότε το Ταμείο αναμένεται να επισπεύσει τη διαδικασία αναζήτησης λύσης για το θέμα της ορθολογικοποίησης του κόστους προτείνοντας στην κυβέρνηση χρηματοδοτικά εργαλεία. Σε αντίθετη περίπτωση, αν οι επενδυτές εκφράσουν αντιρρήσεις ως προς το κείμενο, τότε είναι πολύ πιθανό ο διαγωνισμός να μη διεξαχθεί ποτέ.

Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες θέλουν το ΤΑΙΠΕΔ να βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης λύσεων, ώστε να καταστεί η δημιουργία της αποθήκης οικονομικά συμφέρουσα επένδυση.

Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό που «τρέχει» από το ΤΑΙΠΕΔ για πάνω από έναν χρόνο φιναλίστ είναι είναι η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΔΕΣΦΑ και η Energean. Ένα από τα πολλά εμπόδια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι και ο Κανονισμός Τιμολόγησης που πρόσφατα έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Όπως τόνισαν όλοι οι παίκτες της αγοράς ενέργειας στη δημόσια διαβούλευση, ο Κανονισμός καθιστά ουσιαστικά ασύμφορη την επένδυση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν 146 υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται μεταξύ των ελάχιστων χωρών που δε διαθέτουν ανάλογη υποδομή.

Πηγή: Capital