65ο Φεστιβάλ Φιλίππων: Απόψε το βράδυ η εξ αναβολής ομιλία του Κώστα Καναβούρη με αφορμή το ’22

Ο Καβαλιώτης ποιητής θα μιλήσει για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής και τους πρόσφυγες όπου γης

Συνεχίζεται η ενότητα του 65ου Φεστιβάλ Φιλίππων «Έξι γαλάζια μολύβια για τη Σμύρνη» με τις παραγωγές της διοργάνωσης που πραγματοποιούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Το βράδυ της Τρίτης 16 Αυγούστου 2022, στις 21:00, στο Καρνάγιο Καβάλας, θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του Κώστα Καναβούρη με τίτλο «Μια ιστορία αποχαιρετισμών», μια εκδήλωση που είχε αναβληθεί την περασμένη εβδομάδα λόγω καιρικών συνθηκών.

Μια ιστορία αποχαιρετισμών

«Ο άνθρωπος είναι καμωμένος για να επιστρέφει. Να επιστρέφει εκεί που πρωτομίλησε, εκεί που για πρώτη φορά αντίκρισε τον ήλιο, εκεί που ένιωσε το πρώτο χάδι, εκεί που ονειρεύτηκε το πρώτο του όνειρο. Και αυτό που λέμε πατρίδα και μητρίδα στην ουσία δεν είναι τόπος. Είναι το ζείδωρο αεράκι από λέξεις, μυρωδιές, χειρονομίες, ήχους, εικόνες που, ποτέ μα ποτέ, δεν θα ξανασυναντηθείς μαζί τους πάρα μονάχα εκεί: στον τόπο των παιδικών σου ηλικιών, στον τόπο όπου η γλώσσα δεν απέχει και πολύ από την γλώσσα των πουλιών, της θάλασσας, από τον ήχο της πεδιάδας πάνω από τα στάχια, από τον ήχο του βουνού που κάνει το δέντρο, δάσος και το φύλλωμα, χρώμα.

Πατρίδα είναι ο τόπος της υπομονής. Ένας τόπος που σε περιμένει για πάντα.

Αυτό το «για πάντα» και όλα όσα περιέχει χάθηκαν με την προσφυγιά. Και είναι συγκλονιστικό να ζεις και να μεγαλώνεις με ανθρώπους που έχασαν τα πάντα. Πού έχασαν ένα «εκεί» όπου ποτέ δεν θα επέστρεφαν. Και πέρασαν τη ζωή τους αποχαιρετώντας. Με κάθε τρόπο. Γιατί ο αποχαιρετισμός ήταν ο δικός τους ομφάλιος λώρος που τους συνέδεε με την μήτρα της ζωής.

Αυτό υπήρξαν οι πρόσφυγες κι αυτό είναι οι πρόσφυγες όπου γης: οι άνθρωποι ενός ατελεύτητου και γι’ αυτό οδυνηρότατου, αποχαιρετισμού. Και η ιστορία τους μια ιστορία αποχαιρετισμών. Γι’ αυτήν μιλάμε».

Info

Μια ιστορία αποχαιρετισμών
Ομιλία του Κώστα Καναβούρη
Τρίτη 16 Αυγούστου 2022
Καρνάγιο Καβάλας
Ώρα έναρξης: 21:00

Απαγορεύεται η είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη της παράστασης

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες-Κρατήσεις θέσεων

Καβάλα: Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ.: 2510 620566, καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 21:00.

* Το 65ο Φεστιβάλ Φιλίππων θα πραγματοποιηθεί ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους καλλιτέχνες.