Ένας «στρατηγός» του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της Καβάλας [φωτογραφία]

Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» κατέπλευσε στο «Απόστολος Παύλος»-Πότε θα μπορεί να την επισκεφτεί το κοινό

Στο λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» κατέπλευσε το πρωί του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου 2022 η φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς». Το πολεμικό πλοίο θα παραμείνει μέχρι και την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022, όπου τιμάται ο Άγιος Νικόλαος, προστάτης των Ναυτικών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό από τις 10:00 ως τις 17:00.

Με μήκος 130 μέτρα και μέγιστο πλάτος 14,5 μέτρα, η φρεγάτα εντάχθηκε στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού στις 19 Νοεμβρίου 2004. Διαθέτει μέγιστο βύθισμα 5,8 μέτρα και εκτόπισμα πλήρους φόρτου 3.640 τόνους. Η μέγιστη ταχύτητά της φτάνει τους 32 κόμβους, ενώ η μέγιστη ακτίνα ενέργειας τα 4.700 ναυτικά μίλια.

Είναι εφοδιασμένη με τορπίλες, ενώ διαθέτει ελικοδρόμιο στο οποίο προσεγγίζει ελικόπτερο ΑΒ-212. Το πλήρωμα της φρεγάτας αποτελείται από 30 αξιωματικούς και περισσότερους από 150 υπαξιωματικούς.

Η φρεγάτα φέρει το όνομα του στρατηγού και αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, Νικηφόρου Φωκά. Ο θυρεός της απεικονίζει έναν δρόμωνα, κορυφαίο πλοίο του Βυζαντινού Ναυτικού. Στο ακρόπωρο του δρόμωνα διακρίνεται ο μηχανισμός που εκτόξευε το «υγρό πυρ», ενώ στο δεξί μέρος του θυρεού παρουσιάζεται ο Νικηφόρος Φωκάς με πανοπλία.