Καβάλα: Έργα φυσικού αερίου και αρχαιολογικά ευρήματα. «Ανασκάπτοντας» την περιοχή με μια παλιά φωτογραφία-ντοκουμέντο

Ανατρέχοντας στο παρελθόν δεκαετίες πριν στην οδό Βενιζέλου, εκεί όπου βρίσκονταν το ταφικό μνημείο του πατέρα του Μοχάμεντ Αλί και το μουσουλμανικό νεκροταφείο

Η… σκαπάνη των εργατών οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με την εγκατάσταση του δικτύου φυσικού αερίου στο κέντρο της Καβάλας, στην οδό Βενιζέλου, έφερε στο φως ίχνη αρχαιολογικών ευρημάτων [δείτε εδώ φωτογραφίες].

Μεταξύ των υποθέσεων εργασίας για το τι φέρνουν στη μνήμη τα εν λόγω ευρήματα (μεταξύ αυτών και ταφικές πλάκες), συγκαταλέγεται και το ταφικό μνημείο (τουρμπές) του πατέρα του Μοχάμεντ Αλί και το μουσουλμανικό νεκροταφείο τα οποία βρίσκονταν λίγα μέτρα παρακάτω από εκεί που γίνονται οι εργασίες, στη σημερινή Λέσχη Αξιωματικών. Τα ευρήματα, μάλιστα, βρέθηκαν σε χαμηλό βάθος, κάτι που «υποδεικνύει» και τα νεότερα χρόνια στα οποία ανήκουν.

Αριστερά: Η περιοχή όπου σήμερα γίνονται οι εργασίες για το φυσικό αέριο. Στο παρελθόν έφτανε μέχρι εκεί η θάλασσα

Προς (μερική) επίρρωση των παραπάνω ο αρχαιολόγος, Μιχάλης Λυχούνας μάς υπέδειξε μια φωτογραφία-ντοκουμέντο στην οποία διακρίνεται ξεκάθαρα το ταφικό μνημείο (τουρμπές) του πατέρα του Μοχάμεντ Αλί, αλλά και μέρος του μουσουλμανικού νεκροταφείου, ενώ εκεί που βρίσκεται το μεγάλο κτίριο (βλ. παρακάτω φωτογραφία) είναι η περιοχή στην οποία σήμερα εκτελούνται οι εργασίες για την τοποθέτηση του δικτύου φυσικού αερίου.

Διακρίνεται καθαρά το ταφικό μνημείο (τουρμπές) του πατέρα του Μοχάμεντ Αλί