ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας: «Επανεκκίνηση» με το δεξί με sold out και μια άκρως ρεαλιστική και επίκαιρη παράσταση

«Ο Συνεργός» δικαίωσε τους εκατοντάδες θεατές που γέμισαν και τις τρεις μέρες το «Αντιγόνη Βαλάκου», αλλά και τη νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια για την επιλογή της να ξεκινήσει τη θητεία της με αυτήν την παράσταση

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η θεατρική περίοδος για το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και συνάμα η θητεία της νέας Καλλιτεχνικής Διευθύντριάς του, Εύας Οικονόμου-Βαμβακά, με τον «Συνεργό» του Γιώργου Χριστοδούλου να ανεβαίνει στη σκηνή του «Αντιγόνη Βαλάκου» για τρεις μέρες, όπου και οι τρεις παραστάσεις σημείωσαν sold out.

Η παράσταση πραγματεύεται μια πραγματική ιστορία, ενός από τα πιο γνωστά εγκλήματα που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία και την τοπική κοινωνία της Βέροιας, με το θεατρικό έργο να επικεντρώνεται στις παράλληλες ιστορίες, στους φίλους, στους συγγενείς, στον περίγυρο, σε όσους σιωπούν, σε όσους καλύπτουν τα εγκλήματα και σε όσους κάνουν «θόρυβο» για να καλύψουν τις φωνές των θυμάτων.

Η ιστορία απλή, η θεατρική της διαπραγμάτευση, όμως, καθόλου απλοϊκή, φωτίζοντας το «έγκλημα» αυτής της απλότητας: Πώς έγιναν στην εποχή μας συνήθεια οι γυναικοκτονίες, πώς καταντήσαμε να θεωρούμε «απλή υπόθεση» την ενδοοικογενειακή βία, από όταν ακόμα ο όρος «γυναικοκτονία» δεν ήταν viral.

Η σκηνοθεσία ρεαλιστική, αλλά χωρίς υπερβολές, σχεδόν κινηματογραφική, με τον σκηνοθέτη να «εκμεταλλεύεται» το σύνολο της θεατρικής αίθουσας, βάζοντας τον θεατή μέσα στην ιστορία, στον μικρόκοσμο της κοινωνίας που βίωσε τη δολοφονία μιας νεαρή κοπέλας από τον σύντροφό της.

Ομοίως, εντέχνως εύστοχη η «αντιστοίχιση» των ηθοποιών με τους πραγματικούς χαρακτήρες της υπόθεσης, μια θεατρική «προσωπογραφία» που ενίσχυσε τον ρεαλισμό της παράστασης και καθήλωσε το κοινό.

Μια παράσταση που δικαίωσε το κοινό, τρία sold out στην έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου που δικαίωσαν τη νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια και μια υπόθεση που δικαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι το Θέατρο δεν αντιγράφει την πραγματικότητα, αλλά παράγει περιγραφές χωρίς να υποδεικνύει για το πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται η πραγματικότητα.

Η επόμενη… στάση στο «Αντιγόνη Βαλάκου» είναι την Κυριακή 12-Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023 με τις «Λουόμενες» της Κατερίνας Μαυρογεώργη, σε σκηνοθεσία της ίδιας.