Κορονοϊός Covid-19: Τέλος τα υποχρεωτικά τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και οι μάσκες στα ΜΜΜ

Και τυπική λήξη της πανδημίας, μετά την εισήγηση του Υπουργείου Υγείας-Παραμένει η χρήση μάσκας στις υγειονομικές δομές και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, όπως και η σύσταση για τον επικαιροποιημένο εμβολιασμό

Την τυπική λήξη της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19 θα σημάνει στη χώρα μας η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) στο τέλος Μαρτίου 2023 για την άρση των μέτρων που ισχύουν έναντι της Covid-19.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έδωσε το «πράσινο φως» για την άρση των υποχρεωτικών μέτρων που μας συνοδεύουν ακόμη και στοχεύουν κυρίως στην προστασία των ευάλωτων και των ηλικιωμένων έναντι του κορονοϊού.

Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 από το υπουργείο Υγείας, ο αρμόδιος υπουργός, Θάνος Πλεύρης, έκανε τη σχετική εισήγηση στην Επιτροπή των ειδικών στη διάρκεια της συνεδρίασής της και αυτή έγινε αποδεκτή από τους επιστήμονες.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε όλους τους άλλους χώρους που ήταν μέχρι τώρα επιβεβλημένη η εφαρμογή της. Η υποχρέωση για τη χρήση μάσκας θα παραμείνει ωστόσο για όλους όσους βρίσκονται και κινούνται μέσα στις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές, καθώς και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ).

Αίρεται επίσης η υποχρεωτικότητα σε ό,τι αφορά τη διενέργεια των εβδομαδιαίων αρνητικών διαγνωστικών τεστ κορoνοϊού για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους προκειμένου αυτοί να πηγαίνουν στην εργασία τους (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα).

Κατά τον ίδιο τρόπο δε θα απαιτείται πλέον η διενέργεια τεστ για τον κορονοϊό και η υποβολή του στη σχετική πλατφόρμα για να ενεργοποιηθεί αυτομάτως η δυνατότητα για πενθήμερη αναρρωτική άδεια στον ασθενή με λοίμωξη Covid-19. Πλέον, οι ασθενείς θα λαμβάνουν την αναρρωτική άδεια μετά από ιατρική επίσκεψη και γνωμάτευση όπως γίνεται σε περίπτωση νόσησής τους.

Όπως τόνισε ωστόσο ο υπουργός Υγείας, «παραμένει η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19 και για τον λόγο αυτό συνιστάται η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός και η λήψη αντιικής θεραπείας για όσους νοσούν».

H δήλωση του υπουργού Υγείας

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το Υπουργείο Υγείας εισηγήθηκε την άρση των μέτρων που ισχύουν έναντι της Covid-19 με εξαίρεση στις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η εισήγηση έγινε αποδεκτή από την Επιτροπή και αναμένεται η άρση των μέτρων.

Παραμένει ωστόσο η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19 και για το λόγο αυτό συνιστάται η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός και η λήψη αντιικής θεραπείας για όσους νοσούν.