«Πρωταθλητής» στην αναλογία απινιδωτών ανά κάτοικο ο Δήμος Παγγαίου

Ξεπέρασε τον μέσο όρο της Κοπεγχάγης που θεωρείται πόλη-πρότυπο. Μεγάλος και ο αριθμός εκπαιδευμένων και πιστοποιημένων εθελοντών διασωστών καρδιακής ανακοπής στον Δήμο

Κάθε χρόνο περίπου 350.000 Ευρωπαίοι θα υποστούν εξω-νοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή. Για αυτόν τον λόγο έχουν αναπτυχθεί οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές (AED). Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, χρειάζεται ένας απινιδωτής ανά 1.500 άτομα.

Στον Δήμο Παγγαίου, έναν Δήμο με έκταση 698 τετραγωνικών χιλιόμετρων και με πληθυσμό 29.572 κατοίκων (απογραφή 2021-22) με 30 δημοτικές κοινότητες και 37 οικισμούς (4804/2021) αναπτύχθηκε ένα εκτεταμένο δίκτυο με 33 AED σε δημόσιους χώρους με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό, κυρίως στα Περιφερειακά Ιατρεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και τουριστικά-παραθεριστικά μέρη (πολυσύχναστες παραλίες-beach bars) από:

  • τον Δήμο Παγγαίου
  • την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας (2)
  • από δωρεά του βουλευτή Καβάλας, Μακάριου Λαζαρίδη (4)
  • από δωρεές ιδιωτών (3)

Παράλληλα, είναι σε αναμονή παραλαβής άλλων 10 από τον Δήμο, που επίσης θα τοποθετηθούν στα περιφερειακά ιατρεία, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 43.

Έτσι ξεπέρασε τον μέσο όρο της Κοπεγχάγης που θεωρείται πόλη-πρότυπο, με τη σχέση 1 ΑΕD ανά 1.000 κατοίκους, αλλά και αυτόν της της Δράμας (1 AED ανά 1100 κατοίκους) κατεβάζοντάς τον σε 1 ανά 688 κατοίκους από 1 ανά 896 που έχουμε σήμερα.

«Η αναλογία απινιδωτών ανά κάτοικο αποτελεί τη μέγιστη απόδειξη της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζεται στον Δήμο μας και που έχει ως στόχο να βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχούς ανάνηψης πιθανών θυμάτων καρδιακής ανακοπής. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των συνδημοτών μας είναι για εμάς προτεραιότητα. Ο άνθρωπος στο κέντρο των επιλογών μας», αναφέρει ο Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Παγγαίου σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, Στέργιος Κεχαγιάς.

Παράλληλα με τους 175 εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους εθελοντές διασώστες καρδιακής ανακοπής οι οποίοι προέρχονται από την Ελληνική Αστυνομία, αθλητικά σωματεία, τοπική αυτοδιοίκηση, πολιτιστικούς συλλόγους, την εκκλησία και την εκπαίδευση, επετεύχθη πολύ υψηλή σχέση της τάξης του 1 ανά 169 (29.572 κάτοικοι/175 διασώστες), .

Ο αντικειμενικός δε στόχος είναι να διευρυνθεί το φάσμα των εκπαιδευόμενων και από άλλες κοινωνικές ομάδες, φθάνοντας στους 300 και ρίχνοντας τον μέσο όρο σε 1 ανά 100.