Καβάλα: Τέλος τα παλιά συστήματα άρδευσης στα Τενάγη με ένα έργο ύψους 2,2 εκ. ευρώ

Εγκρίθηκε έργο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό αρδευτικών συστημάτων στα Τενάγη-Ποιες παρεμβάσεις περιλαμβάνει το έργο

Με στόχο τη βελτίωση των οικολογικών χαρακτηριστικών και τη μείωση του ενεργειακού και, εν τέλει, του οικονομικού κόστους της λειτουργίας των αρδευτικών συστημάτων του, ο Δήμος Καβάλας πέτυχε την ένταξη του έργου «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων», προϋπολογισμού 2.193.396,32 ευρώ, στα χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το έργο θα υπηρετήσει τη βούληση της διοίκησης του Δήμου να αντικατασταθούν τα παλιά συστήματα άρδευσης με σύγχρονα, τα οποία θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του αγροτικού πληθυσμού του Δήμου και στην εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, καθώς και στη δραματική μείωση του κόστους λειτουργίας, που πληρώνουν ο Δήμος και οι αγρότες.

Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός Κεντρικού Συστήματος Ελέγχου της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της άρδευσης. Μέσω εγκατάστασης κατάλληλου εξοπλισμού και λογισμικού συστήματος, θα συλλέγονται (και θα επεξεργάζονται) πληροφορίες από όλες τις εγκαταστάσεις άρδευσης και θα ενημερώνουν το σύστημα για:

  • Την κατάσταση λειτουργίας του εξοπλισμού
  • Την παρουσίαση των ποσοτικών στοιχείων του νερού άρδευσης
  • Την κατανάλωση ενέργειας
  • Την παρακολούθηση των πιέσεων στο δίκτυο άρδευσης

Με τη δημιουργία και εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος τηλεμετρίας/τηλε-ελέγχου επιτυγχάνεται η βέλτιστη λειτουργία του αρδευτικού συστήματος και η μείωση απωλειών του νερού.

Επίσης, με τον σωστό χειρισμό λειτουργίας των αντλιών θα υπάρχει και ένα επιπρόσθετο όφελος στη δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους.
Στο έργο περιλαμβάνονται τα δίκτυα άρδευσης που διαχειρίζεται ο Δήμος Καβάλας και αφορούν στον κάμπο της Καβάλας (Τενάγη των Φιλίππων).