Από τις 28 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου 2025, τρεις εκπαιδευτικοί από το Γενικό Λύκειο Νέας Περάμου Καβάλας, η Παπανικολάου Βαρβάρα, ο Στουγιαννίδης Γεώργιος και η Χιώτη Δήμητρα, συμμετείχαν σε πρόγραμμα επιμόρφωσης Erasmus+ ΚΑ122 στη Βιέννη της Αυστρίας, με θέμα: « Designing Inclusive Learning Environments to Support All Students».
Στόχος του προγράμματος ήταν η ενίσχυση της ικανότητας των σχολείων να δημιουργούν ένα υποστηρικτικό και συμπεριληπτικό περιβάλλον, στο οποίο όλοι οι μαθητές —ανεξαρτήτως καταγωγής, ιδιαιτεροτήτων ή κοινωνικών συνθηκών— να νιώθουν ότι ανήκουν και μπορούν να εξελιχθούν.
Στη διάρκεια του σεμιναρίου, εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Κροατία, τη Γερμανία και το Βέλγιο αντάλλαξαν ιδέες, εμπειρίες και προβληματισμούς γύρω από τη συμπερίληψη και τη μαθησιακή ενδυνάμωση. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλές πρακτικές άλλων χωρών, να αναστοχαστούν πάνω στη δική τους διδακτική προσέγγιση και να εμπλουτίσουν την παιδαγωγική τους «εργαλειοθήκη».
Μέσα σε μια εβδομάδα γεμάτη δημιουργικότητα, συνεργασία και πολιτισμικές ανταλλαγές, εστιάσανε σε:
➢ Μοντέλα αναπηρίας και δυναμικές ένταξης
➢ Εμπόδια και ευκαιρίες στη μαθησιακή διαδικασία
➢ Διαφοροποίηση διδασκαλίας και ευέλικτες προσεγγίσεις
➢ Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνίας σε συμπεριληπτικά περιβάλλοντα
Το πρόγραμμα έδωσε έμφαση όχι μόνο στη θεωρία, αλλά και σε βιωματικές δραστηριότητες, συνεργατικές πρακτικές και σχεδιασμό παρεμβάσεων που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα στην καθημερινότητα του σχολείου. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως μουσεία, εκθέσεις κ.λπ.
Η συμμετοχή του ΓΕΛ Νέας Περάμου στο πρόγραμμα ενισχύει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του σχολείου και ανοίγει δρόμους για μελλοντικές συνεργασίες, με στόχο ένα σχολείο ανοιχτό, δημοκρατικό και προσβάσιμο σε όλους.