Με ιδιαίτερη επιτυχία και θερμή ανταπόκριση ολοκληρώθηκε η φιλοξενία μαθητών και μαθητριών και εκπαιδευτικών από τη Γερμανία στην πόλη της Καβάλας.
Το 3ο Γυμνάσιο Καβάλας ως φορέας υποδοχής είχε την τιμή να φιλοξενήσει από τις 2 έως τις 9 Μαΐου 2025 μαθητές και μαθήτριες και εκπαιδευτικούς από το γερμανικό σχολείο Gymnasium an der Heinzenwies Idar-Oberstein στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Geschichte im Stein-Architektur und Kultur als Erzähler der Zeit”.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 14 μαθητές και μαθήτριες και 2 καθηγήτριες από τη Γερμανία, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν από οικογένειες μαθητών και τριών του σχολείου.
Η εβδομάδα περιλάμβανε πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων: Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, όπου οι επισκέπτες θαύμασαν το αρχαίο θέατρο και τη ρωμαϊκή αγορά- και στο βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις για την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας. Ακολούθησε περιήγηση στον ποταμό Νέστο, όπου οι συμμετέχοντες περπάτησαν στις όχθες του και ήρθαν σε επαφή με τη μοναδική βιοποικιλότητα και τη φυσική ομορφιά της περιοχής.
Οι επισκέψεις στα μουσεία της πόλης -το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Καπνού και το Ναυτικό Μουσείο- η περιήγησή τους στην ιστορική και γραφική συνοικία της Παναγίας, αλλά και στο κέντρο της πόλης και στο Δημαρχείο, έδωσε στους μαθητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα αξιοθέατα και τα ιστορικά μνημεία που την κοσμούν.
Είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στην ιστορική και οικονομική διαδρομή της Καβάλας από την αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους, κατανοώντας καλύτερα τον ρόλο της ως λιμάνι, βιομηχανικό κέντρο και πολιτιστικό κόμβο. Η ομάδα επισκέφτηκε επίσης το 6ο Λύκειο, προκειμένου να αποκτήσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Επίσης πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στην πόλη της Ξάνθης και στο Λαογραφικό Μουσείο, όπου οι συμμετέχοντες γνώρισαν την διαπολιτισμικότητα και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής.
Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές εντάχθηκαν στην καθημερινή λειτουργία του σχολείου. Συμμετείχαν σε μάθημα φιλολογίας με θέμα την «Ιλιάδα» γνωρίζοντας από κοντά τον πλούτο και την ομορφιά της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας και πήραν μέρος σε πολυγλωσσικές δραστηριότητες που προώθησαν τη συνεργασία με μαθητές διαφορετικής εθνικότητας και τη διαπολιτισμική επικοινωνία. Η επίσκεψη των φιλοξενούμενων ολοκληρώθηκε με εορταστική εκδήλωση παραδοσιακών χορών και γευσιγνωσίας τοπικών προϊόντων, προσφορά τοπικών επιχειρήσεων.
Η εμπειρία αυτή ενίσχυσε τους δεσμούς φιλίας μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών, την ευρωπαϊκή συνείδηση και τη συνεργασία ανάμεσα στα δύο σχολεία, με το Σχολείο να ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή υλοποίηση της φιλοξενίας.