Τι έρχεται στο μυαλό των περισσότερων τουριστών όταν σκέφτονται την Ελλάδα; Χρυσές αμμουδιές, τιρκουάζ νερά και εκλεκτό ελαιόλαδο; Για κάποιους η χώρα δεν είναι μόνον τα παραπάνω, όπως για μια ομάδα Γερμανών οικοτουριστών, οι οποίοι… σκέφτονται τη βιοποικιλότητα, τις ελάχιστες έως ανέγγιχτες φυσικές ομορφιές και τον κρυμμένο πλούτο της Φύσης.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια ομάδα από ειδικούς βοτανολόγους και λάτρεις της Φύσης από τη Γερμανία, οι οποίοι έρχονται στη βόρεια Ελλάδα και στην περιοχή της Καβάλας αποκλειστικά για τους θησαυρούς της πανίδας και της χλωρίδας που κρύβει η περιοχή, όπως τις αλπικές βουνοκορφές που φιλοξενούν ενδημικά είδη Saxifraga έως τις ρηχές λιμνοθάλασσες με εκατοντάδες μεγάλα φλαμίνγκο.
Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας και δη η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και η Θάσος είναι πλούσια μέρη σε οικοσυστήματα και βιοτόπους, κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο τα τελευταία χρόνια από οικοτουρίστες, έντεκα εκ των οποίων εξερεύνησαν και φέτος τους φυσικούς θησαυρούς της βόρειας Ελλάδας υπό την έμπειρη καθοδήγηση του Alexander Wirth.
Αυτή η αγάπη για τη Φύση οδήγησε την ομάδα από το δάσος της Δαδιάς στη λίμνη Ισμαρίδα και στις Θρακικές λιμνοθάλασσες και από εκεί στο Δέλτα του Νέστου και στο Παγγαίο όρος, με τελικό προορισμό τη λίμνη Κερκίνη.
«Όλα αυτά τα μέρη αντιπροσωπεύουν ξεχωριστούς οικοτόπους και ειδικά η βόρεια Ελλάδα, καταλαβαίνοντας στην πράξη το τι πραγματικά σημαίνει βιοποικιλότητα. Η εξερεύνηση διαφορετικών ειδών σε τόσες όμορφες τοποθεσίες είναι μεγάλο προνόμιο», αναφέρει ο Alexander Wirth στο KAVALAPOST.
Για την ιστορία, η ομάδα παρατήρησε πάνω από 500 είδη ζώων και φυτών -μερικά ιδιαίτερα σπάνια τα οποία φυτρώνουν σε λίγες περιοχές των Βαλκανίων- σε μόλις 10 ημέρες.
«Μια αλληλεπίδραση με τη Φύση, μια συνύπαρξη με το Περιβάλλον η οποία αλλάζει τον τρόπο σκέψης σου και αρχίζεις να νιώθεις, ταπεινά και σχεδόν φοβισμένα, σαν ένα μικροσκοπικό κομμάτι αυτού του εκπληκτικού φυσικού κόσμου», σημειώνει ο κ. Wirth, ο οποίος έρχεται τακτικά στη βόρεια Ελλάδα, προωθώντας την παράλληλα στη Γερμανία με όχημα τον οικοτουρισμό.
Δείτε εδώ την εξόρμηση των οικοτουριστών στην περιοχή μας, όπως την κατέγραψαν στο site τους.