Φέτος η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων των «Ελευθερίων» της Καβάλας (απελευθέρωση από τον Βουλγαρικό ζυγό τον Ιούνιο του 1913) θα γίνει στη νέα πλατεία Αμυγδαλεώνα την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025 στις 20:00.
Θα προηγηθεί αρχιερατικό μνημόσυνο από τον Μητροπολίτη ΦΝΘ κ. Στέφανο στον οικισμό Σταυρός, στο μνημείο του Ιερέα Π. Σαρατσίδη.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025
19:00 Σταυρός Αμυγδαλεώνα
Αρχιερατικό Τρισάγιο στο μνημείο του ιερέα αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης στην διάρκεια της Βουλγαρικής κατοχής 1941-41 Παντελή Σαρατσίδη. Το ιστορικό της θυσίας θα εκφωνηθεί από τον εκπρόσωπο του παραρτήματος Καβάλας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.
20:00 Πλατεία Ηρώων, Αμυγδαλεώνας
«Μνήμη Βουλγαρικών κατοχών»
Ομιλίες:
- Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου: Ο Μυρέων Αθανάσιος και οι όμηροι της Καβάλας.
Κωνσταντίνου Παπακοσμά : Η Απελευθέρωση της Καβάλας μέσα από τις σελίδες της Ελληνικής εφημερίδας «Αμάλθεια» της Σμύρνης-Η ομηρία των προκρίτων της πόλης. - Θεατρική παράσταση: «Ειρήνη» του Αριστοφάνη από τους μαθητές των τάξεων Γ΄ και Δ΄ του Δημοτικού σχολείου Αμυγδαλεώνα
- Απονομή τιμητικής πλακέτας στον διευθυντή του Σχολείου