Σημαντική διάκριση με διεθνή αναγνώριση για έναν απόφοιτο και μία τελειόφοιτο του αγγλόφωνου Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Τεχνολογία Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (MSc in Oil and Gas Technology) του Τμήματος Χημείας που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) στην Καβάλα. Oι ερευνητικές τους εργασίες έγιναν δεκτές στο κορυφαίο διεθνές συνέδριο ATCE (Annual Technical Conference and Exhibition) της Society of Petroleum Engineers (SPE), που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2025 στο Χιούστον, Τέξας. Πρόκειται για τους Αναστάσιο Γεωργαράκη και Ιωάννα Γιαννακουδάκη, μέλη του φοιτητικού παραρτήματος Democritus University of Thrace SPE Student Chapter και εργαζόμενοι στην Energean Oil and Gas.
Χρήση τεχνολογίας αιχμής και ΑΙ σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
Ο Αναστάσιος Γεωργαράκης, Πτυχιούχος Μηχανικός Βιομηχανικής Πληροφορικής του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Απόφοιτος του Μεταπτυχιακoύ Προγράμματος Σπουδών «Τεχνολογία Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου» του Τμήματος Χημείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, συμμετέχει στο συνέδριο με την ερευνητική εργασία του με τίτλο: «Emergency Management in Oil and Gas Critical Infrastructure». Η εργασία εστιάζει στη χρήση τεχνολογίας αιχμής και τεχνητής νοημοσύνης για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της ενεργειακής υποδομής. Στόχος είναι η αποτελεσματικότερη αντίδραση σε κρίσιμα συμβάντα, με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του περιβάλλοντος και των εγκαταστάσεων.
Ο ρόλος της βιομηχανίας πετρελαίου & φυσικού αερίου στη διαχείριση της αλυσίδας CCS στην Ευρώπη
Η Ιωάννα Γιαννακουδάκη, Πτυχιούχος Γεωλόγος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Τελειόφοιτος του Μεταπτυχιακoύ Προγράμματος Σπουδών «Τεχνολογία Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου» του Τμήματος Χημείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, συμμετέχει στο συνέδριο με την ερευνητική εργασία της με τίτλο: “The Role of Oil & Gas Industry in Carbon Sequestration Management in Europe”. Στην εργασία της, διερευνά τον ρόλο της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στη διαχείριση της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) στην Ευρώπη, αξιοποιώντας υπάρχουσες υποδομές και τεχνογνωσία του κλάδου. Στόχος είναι η ενίσχυση της πορείας μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα.
Με την καθοδήγηση του Καθηγητή του ΔΠΘ Νικόλαου Κόκκινου, Δ/ντή ΠΜΣ “Τεχνολογία Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου” και Διευθυντή του Ινστιτούτου Πετρελαίου, οι φοιτητές κατάφεραν να αναπτύξουν δύο επιστημονικές εργασίες υψηλού επιπέδου, οι οποίες ξεχώρισαν ανάμεσα σε πλήθος 1.598 διεθνών υποβολών και έγιναν δεκτές στο κορυφαίο συνέδριο ATCE 2025, που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ από το 1924, έπειτα από αξιολόγηση 44 επιστημόνων διεθνούς κύρους. Η ταυτόχρονη αποδοχή δύο εργασιών από το ίδιο ελληνικό πανεπιστήμιο στο ATCE αποτελεί πρωτοφανές γεγονός, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο της δουλειάς και της προετοιμασίας των φοιτητών. Σε ένα συνέδριο με ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία επιλογής, η επιτυχία αυτή τιμά το ΔΠΘ και αναδεικνύει τη δυναμική της νέας γενιάς ερευνητών στον τομέα της ενέργειας και της τεχνολογίας.
Σημειώνεται ότι τόσο ο Τάσος όσο και η Ιωάννα εργάζονται ήδη στις εγκαταστάσεις που λειτουργεί στην Καβάλα η Energean, η οποία και στηρίζει κάθε χρόνο με τρεις υποτροφίες το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Τεχνολογία Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που από εφέτος λειτουργεί και εξ αποστάσεως.