Το Επιμελητήριο Καβάλας και το νέο συμβουλευτικό γραφείο «Η Ευρώπη για την Καβάλα», του οικονομολόγου, φοροτεχνικού και προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, Φίλιππου Κοτσαρίδη, με τη συνεργασία και του Δήμου Καβάλας, συνδιοργάνωσαν το απόγευμα της Τρίτης 21 Ιουλίου 2026 στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Καβάλας την ημερίδα με θέμα: «Η Ευρώπη για την Καβάλα: Επιχειρηματικότητα, Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση και η Νέα Αναπτυξιακή Στρατηγική 2028–2034».
Ήταν η πρώτη δημόσια δράση της νέας πρωτοβουλίας «Η Ευρώπη για την Καβάλα» η οποία έχει ως στόχο την ουσιαστική διασύνδεση της τοπικής επιχειρηματικότητας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και παράλληλα να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας, των ευρωπαϊκών θεσμών και των κέντρων λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη νέα ευρωπαϊκή προγραμματική περίοδο 2028-2034 και στις δυνατότητες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, στην ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην τεχνητή νοημοσύνη, στην εξωστρέφεια και στις προοπτικές ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, αλλά και στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν η ελληνική ομογένεια, τα ευρωπαϊκά δίκτυα και οι διασυνοριακές συνεργασίες στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία νέων ευκαιριών για την τοπική οικονομία.
Η ημερίδα απευθύνονταν σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες, παραγωγικούς φορείς, στελέχη της αυτοδιοίκησης και πολίτες που ενδιαφέρονται για το μέλλον της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης της περιοχής, αλλά κυρίως, «φώτισε» κρυφές πτυχές του αχανούς και απαιτητικού αναπτυξιακού πεδίου που διαμορφώνεται σε Ελλάδα και Ευρώπη, σε συνάρτηση με τις μεγάλες και ενίοτε, ακατέργαστες αναπτυξιακές δυνατότητες της Καβάλας και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.
Η πρωτοβουλία προέρχεται από τον Φίλιππο Κοτσαρίδη, έναν επαγγελματία με καταγωγή από την Καβάλα και πολυετή παρουσία στις Βρυξέλλες, ο οποίος πέρα από την εμφανή συγκίνησή του για την επιστροφή του στη γενέτειρά του, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για εκείνον η δυνατότητα που τού δόθηκε να μεταφέρει τεχνογνωσία, εμπειρία και ευρωπαϊκές διασυνδέσεις προς όφελος της περιοχής και της τοπικής επιχειρηματικότητας, στην πόλη που μεγάλωσε και αγαπάει ιδιαίτερα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των επιχειρήσεων, των αγροτών, των νέων, των επαγγελματιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Η Ευρώπη δεν είναι μια μακρινή έννοια. Είναι ένας χώρος όπου διαμορφώνονται πολιτικές που επηρεάζουν το μέλλον των τοπικών κοινωνιών», σημείωσε.
Ο κ. Κοτσαρίδης υπογράμμισε ακόμα πως η Καβάλα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Η γεωγραφική της θέση, η σύνδεσή της με την Εγνατία Οδό, τα λιμάνια της, ο πολιτιστικός της πλούτος με κορυφαίο σημείο αναφοράς τους Φιλίππους, η παλιά Πόλη, η ιστορική διαδρομή του καπνού, ο πρωτογενής τομέας, το πανεπιστήμιο, οι επιχειρήσεις και η ελληνική ομογένεια συνθέτουν, όπως ανέφερε, ένα ιδιαίτερα ισχυρό αναπτυξιακό οικοσύστημα.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, το ζητούμενο είναι η μετάβαση από τις μεμονωμένες προσπάθειες σε μια οργανωμένη στρατηγική. «Οι περιοχές που θα προετοιμαστούν εγκαίρως θα αποκτήσουν σημαντικό πλεονέκτημα. Η Ευρώπη δεν επιβραβεύει μόνο τις καλές ιδέες. Επιβραβεύει τη σοβαρή προετοιμασία, τις συνεργασίες και την ικανότητα υλοποίησης», ανέφερε.
Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε και μια σειρά από προτάσεις για τη νέα αναπτυξιακή πορεία της Καβάλας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
- Η δημιουργία θεσμού Στρατηγικού Συμβούλου Ευρωπαϊκής Ανάπτυξης
- Η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Master Plan Καβάλας 2027-2034
- Η δημιουργία Project Bank, μιας οργανωμένης δεξαμενής ώριμων έργων
- Η ανάπτυξη Μηχανισμού Παρακολούθησης Ευρωπαϊκών Ευκαιριών
- Η δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου συνεργασιών με πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και ευρωπαϊκούς φορείς
Το αναπτυξιακό μοντέλο που παρουσιάστηκε στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες:
- ΠΡΩΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, με στόχο την ανάπτυξη του έξυπνου τουρισμού, τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, την ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής, την ενίσχυση του οινοτουρισμού, του θρησκευτικού τουρισμού και τη σύνδεση με την γαστρονομία
- ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ, ο πρωτογενής τομέας, με έμφαση στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των τοπικών προϊόντων, τη γεωργία ακριβείας, την τεχνολογία και την ενίσχυση των εξαγωγών
- ΤΡΙΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ, η γαλάζια οικονομία, όπου το λιμάνι, η ναυτιλία, η αλιεία, οι υδατοκαλλιέργειες και οι θαλάσσιες δραστηριότητες μπορούν να αποτελέσουν ισχυρούς μοχλούς ανάπτυξης
- ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ, η καινοτομία, η τεχνολογία και η ψηφιακή μετάβαση, με έμφαση στις νεοφυείς επιχειρήσεις, την τεχνητή νοημοσύνη, τις ψηφιακές δεξιότητες και τη συνεργασία με το ΔΠΘ
«Η μεγαλύτερη επιτυχία δεν θα είναι μόνο η υλοποίηση περισσότερων έργων ή η εξασφάλιση περισσότερων χρηματοδοτήσεων. Θα είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε περισσότεροι νέοι να επιλέξουν να ζήσουν, να εργαστούν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους», ήταν το μήνυμα με το οποίο ολοκλήρωσε την παρουσίασή του.
Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης ο Οικονομολόγος, πρώην υπουργός Ναυτιλίας και πρώην ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κωστής Μουσουρούλης και ο αναπληρωτής επικεφαλής γραφείου Βρυξελλών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, Πάνος Γρέδης.
Κ. Μουσουρούλης: «Η χρηματοδότηση δε δημιουργεί ανάπτυξη»
Τη σύνδεση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης με την πραγματική παραγωγική ανάπτυξη ανέδειξε ο Κωστής Μουσουρούλης. Όπως υπογράμμισε, η μεγάλη πρόκληση για τις περιφέρειες δεν είναι απλώς η απορρόφηση πόρων, αλλά η αξιοποίησή τους για την ενίσχυση της παραγωγής, των εξαγωγών, της καινοτομίας και της προστιθέμενης αξίας.
«Η χρηματοδότηση δεν δημιουργεί ανάπτυξη χωρίς σαφές αναπτυξιακό σχέδιο», ήταν το βασικό μήνυμα της παρέμβασής του. Ο κ. Μουσουρούλης αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καβάλας, επισημαίνοντας ότι τα λιμάνια, η μεταποίηση, η αγροδιατροφή, ο τουρισμός και ο πολιτισμός μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ενός ολοκληρωμένου παραγωγικού μοντέλου.
Για τη νέα προγραμματική περίοδο 2028-2034 σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε ένα διαφορετικό μοντέλο χρηματοδότησης, με λιγότερα προγράμματα, μεγαλύτερα ταμεία και αξιολόγηση με βάση τα αποτελέσματα. Όπως ανέφερε, η έγκαιρη προετοιμασία, οι συνεργασίες και η ωρίμανση έργων θα αποτελέσουν καθοριστικούς παράγοντες για την επιτυχία των περιφερειών.
Π. Γρέδης: Οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές ευκαιρίες για τις ΜΜΕ
Τη διάσταση των ευρωπαϊκών εργαλείων που μπορούν να αξιοποιήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσει (ΜΜΕ) ανέπτυξε ο Πάνος Γρέδης. Όπως σημείωσε, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας και η στήριξή τους αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφερόμενος στη νέα περίοδο 2028-2034, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα περιβάλλον όπου η καινοτομία, η ψηφιακή μετάβαση, η πράσινη ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα θα αποτελούν βασικά κριτήρια χρηματοδότησης. Η επιτυχία, όπως υπογράμμισε, θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των επιχειρήσεων να δημιουργούν ώριμες προτάσεις, να συνεργάζονται και να αξιοποιούν τη γνώση.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν η βουλευτής Καβάλας με τη Νέα Δημοκρατία, Αγγελική Δεληκάρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Γιάννης Παναγιωτίδης, ενώ συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος, Βασίλης Λωλίδης. Στο τέλος της εκδήλωσης οι εύστοχες παρεμβάσεις-επισημάνσεις του Αντιπεριφερειάρχη, Θόδωρου Μαρκόπουλου, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη, Στέλιου Ιγνατίαδη, του γενικού διευθυντή της «Αναπτυξιακής», Μιχάλη Σκορδά, του πρώην Δημάρχου Καβάλας, Κωστή Σιμιτσή και της καθηγήτριας, Καλλιόπης Καλαμπούλα, έδωσαν το έναυσμα ώστε να αναπτυχθεί μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους ομιλητές του πάνελ.



















