ΔΠΘ: Οι φοιτητές έστησαν αντίσκηνα έξω από την Πρυτανεία. Κινητοποιήσεις και στην Καβάλα για το κόστος σπουδών και τη δημόσια Παιδεία

Διήμερος αγώνας των Φοιτητικών Συλλόγων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με διαμαρτυρία στην Πρυτανεία και συγκεντρώσεις σε πέντε πόλεις – Στην Καβάλα οι φοιτητές ένωσαν τις φωνές τους με μαθητές και εκπαιδευτικούς, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες σπουδών και ουσιαστική ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης

Με αντίσκηνα έξω από την Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και κινητοποιήσεις σε πέντε πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΔΠΘ έθεσαν στο προσκήνιο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, από το αυξημένο κόστος διαβίωσης μέχρι τις ελλείψεις στη φοιτητική μέριμνα και τις συνθήκες φοίτησης.

Οι διήμερες κινητοποιήσεις, στις 20 και 21 Οκτωβρίου 2026, είχαν ως κεντρικό αίτημα την ουσιαστική ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης, με τους φοιτητές να ασκούν κριτική στην κυβερνητική πολιτική και στη διοίκηση του Πανεπιστημίου για τα προβλήματα που, όπως υποστηρίζουν, παραμένουν άλυτα.

Στην Καβάλα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι συμμετείχαν στο κύμα των κινητοποιήσεων της Τετάρτης, μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς, αναδεικνύοντας την ανάγκη για καλύτερες συνθήκες σπουδών και εκπαίδευσης. Η κινητοποίηση εντάχθηκε σε έναν ευρύτερο συντονισμό των φοιτητών του Δημοκριτείου, με αντίστοιχες συγκεντρώσεις στην Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα.

Αντίσκηνα έξω από την Πρυτανεία: «Θα μας φτάσουν τα λεφτά για τον μήνα;»

Η αρχή των κινητοποιήσεων έγινε το πρωί της Τρίτης 20 Οκτωβρίου, όταν φοιτητές του ΔΠΘ έστησαν συμβολικά αντίσκηνα έξω από το κτίριο της Πρυτανείας στην Κομοτηνή, συμμετέχοντας σε αντίστοιχες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο.

Με αυτή την παρέμβαση οι φοιτητές επιδίωξαν να αναδείξουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και ιδιαίτερα την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους για την κάλυψη των αναγκών των σπουδών.

Αντιπροσωπεία των Φοιτητικών Συλλόγων κατέθεσε τα αιτήματά της στους αρμόδιους αντιπρυτάνεις του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. «Οι φοιτητές βγαίνουμε στον δρόμο γιατί η ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε και με το καλημέρα όλοι ανησυχούμε για το αν θα μας φτάσουν τα λεφτά για τον μήνα, αν θα τα βγάλουμε πέρα εμείς και οι οικογένειές μας», ανέφεραν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων.

Η συμβολική κατασκήνωση έξω από την Πρυτανεία αποτέλεσε την πρώτη ημέρα ενός διημέρου κινητοποιήσεων, με αιχμή την ανάγκη ενίσχυσης της φοιτητικής μέριμνας και την αντιμετώπιση του κόστους σπουδών.

Καβάλα: Οι φοιτητές συμμετείχαν στη συγκέντρωση μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, η κινητοποίηση επεκτάθηκε στις πόλεις όπου δραστηριοποιούνται οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΔΠΘ, μεταξύ των οποίων και η Καβάλα. Οι φοιτητές των τμημάτων του Δημοκριτείου στην Καβάλα συμμετείχαν στην κοινή κινητοποίηση με μαθητές και εκπαιδευτικούς, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις τους για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και καλύτερες συνθήκες φοίτησης.

Πραγματοποιήθηκε επίσης μαζική μαθητική πορεία κάτω από το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Καβάλας, η οποία ενώθηκε με την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών. Η συμμετοχή των μαθητών έδωσε στην κινητοποίηση μια επιπλέον διάσταση, καθώς συνδέθηκαν τα αιτήματα για ασφαλή σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις με τον τραγικό θάνατο του 16χρονου Άνι στη Θάσο.

«Γκράβα και Καβάλα παλεύουμε μαζί, θέλουμε σχολεία καλά, ασφαλή», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Η κοινή παρουσία φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών ανέδειξε διαφορετικές πλευρές των προβλημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης, με τους Φοιτητικούς Συλλόγους να επιμένουν ιδιαίτερα στις οικονομικές και εκπαιδευτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών τους.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ζητούν ουσιαστικές λύσεις

Το διήμερο κινητοποιήσεων οργανώθηκε από Φοιτητικούς Συλλόγους του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς συνοδεύεται από έντονη οικονομική ανασφάλεια για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

Στο κοινό δελτίο Τύπου συμμετέχουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Πληροφορικής, Λογιστικής, Φυσικού, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ), Χημικού, Πολυτεχνικής Ξάνθης, Οικότροφων Ξάνθης, Φιλολογίας, Παρευξείνιων, Νηπιαγωγών και Ιατρικής.

Με τις κινητοποιήσεις τους διεκδικούν ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης, βελτίωση των συνθηκών φοίτησης και μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους σπουδών.