Καβάλα: Ισχυρό αλλά κατώτερο των προσδοκιών το «ΟΧΙ» στα διόδια στην Άσπρη Άμμο [φωτογραφίες]

Πολλοί οι Σύλλογοι και οι φορείς στο συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας, αλλά λίγοι οι εκπρόσωποί τους-Εντυπωσιακό... highlight της διαμαρτυρίας το κλείσιμο σχεδόν του συνόλου της αγοράς και των καφετεριών

Ο πήχης είχε ανέβει ψηλά, η «διαφήμιση» είχε ξεκινήσει εδώ και μέρες, τα καλέσματα «άγγιξαν» πάνω από 200 Συλλόγους και φορείς, ωστόσο το πλήθος το οποίο συγκεντρώθηκε στο συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας στην Καβάλα κατά των διοδίων στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Άσπρης Άμμου αποδείχτηκε κατώτερο των μεγάλων προσδοκιών οι οποίες δημιουργήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Περίπου 1.500 άτομα συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, με τους περισσότερους να είναι μέλη Συλλόγων και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Μποσμπότης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Κώστας Γάκης, ο δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, μέλη της δημοτικής παράταξης Δύναμη Πολιτών Νέστου, ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο πρώην υπουργός Γιώργος Καλαντζής, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης, ο τέως Νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής, σχεδόν όλη η Δημοτική Αρχή Καβάλας, εκπρόσωποι από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων.

Αιτία πολέμου τα διόδια

Σύντομες ομιλίες πραγματοποίησαν η κ. Τσανάκα, ο κ. Μαρκόπουλος και ο Αιδεσιμολογιότατος πατέρας Γεράσιμος εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης ΦΝΘ, ενώ ο επικεφαλής της Διαπαραταξιακής Επιτροπής κατά των διοδίων, αντιδήμαρχος Καβάλας Ανέστης Τσουρουκίδης ανέγνωσε στο κοινό το ψήφισμα το οποίο εκδόθηκε εναντίον της κατασκευής του σταθμού διοδίων.

«Η περιοχή μας και ειδικότερα ο δήμος Καβάλας αντιμετωπίζεται τα τελευταία 15 χρόνια από την κεντρική εξουσία ως δήμος τρίτης κατηγορίας. Όχι μόνο δεν τυγχάνει της προσοχής της πολιτείας, αλλά αντίθετα με παραλήψεις υποβαθμίζεται διαρκώς. Ήδη έχει υποστεί από τέτοιες αποφάσεις καίριο πλήγμα κατά το παρελθόν σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή και οικονομική πορεία του. Οι δημότες μας έχουν υποστεί εξαιτίας αυτών των αποφάσεων αρκετές ζημιές.

»Τώρα έρχεται το τελειωτικό χτύπημα που θα επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά, θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής μας και θα μετατρέψει το κέντρο της πόλης σε ένα απέραντο φρενοκομείο με χιλιάδες διελεύσεις φορτηγών και ΙΧ σε καθημερινή βάση, κυκλοφοριακό χάος, περιβαλλοντικές καταστροφές, νέφος, ηχορύπανση, αύξηση ατυχημάτων και κατακόρυφη μείωση του τουριστικού ρεύματος. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις αποφάσεις που σηματοδοτεί η τοποθέτηση σταθμού των διοδίων στο 476ο χιλιόμετρο της Εγνατίας Οδού Ηγουμενίτσας-Έβρου στο ύψος του Περιγιαλίου.

»Οι συγκεντρωμένοι εδώ σήμερα και το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, καθώς και οι αρμόδιοι φορείς, δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι δε θα επιτρέψουμε την εκτρωματική παρέμβαση και τοποθέτηση διοδίων των 476ο χιλιόμετρο και σε κανένα άλλο σημείο της Εγνατίας Οδού στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας που θα προκαλέσει τα ανωτέρω προβλήματα. Για όλους τους κατοίκους τυχόν τέτοιες σκέψεις, πόσο μάλλον η υλοποίησή τους, αποτελούν αιτία πολέμου.

»Καλούμε την πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της, καθώς και τους εμπλεκόμενους φορείς, να ανακαλέσουν άμεσα τις αποφάσεις σχετικά με την τοποθέτηση διοδίων στο άνω σημείο, καθώς και σε κάθε άλλο σημείο της Εγνατίας Οδού. Σε περίπτωση που το καβαλιώτικο αίτημα δεν ικανοποιηθεί, οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν εντατικά, ενώ οι ίδιοι έχουμε προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Η ανοχή τελείωσε. Η Καβάλα δεν θέλει άλλα διόδια», δήλωσε ο κ. Τσουρουκίδης.

Εξίσου «επιθετική» γλώσσα χρησιμοποίησαν τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας όσο και η δήμαρχος, δηλώνοντας ότι σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουν την κατασκευή των διοδίων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα παρέμβουν δυναμικά και πρακτικά με σκοπό να παρεμποδίσουν το έργο.

«Λουκέτο» στην αγορά

Μπορεί ο κόσμος να μη γέμισε ασφυκτικά την πλατεία Ελευθερίας, ωστόσο η αγορά συμμετείχε για πρώτη φορά τόσο μαζικά σε κινητοποίηση, καθώς την περίπου μια ώρα κατά την οποία διήρκεσε η διαμαρτυρία, η πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων και των καφετεριών παρέμειναν κλειστά.

Δείτε φωτογραφίες από το συλλαλητήριο