Η ρωσική παρέμβαση στη Βόρεια Ελλάδα, ο Ποπόφ, ο Γκαμπαερίδης και η… Καβάλα

Δημοσίευμα του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα «στέκεται» στην ύποπτη δράση Ποπόφ-Γκαμπαερίδη στην περιοχή μας στον απόηχο της απέλασης των Ρώσων διπλωματών

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τον ρόλο των Ρώσων στη Βόρεια Ελλάδα μετά τις απελάσεις των διπλωματών, κυρίως για τους Γκαμπαερίδη και Ποπόφ. Το όνομα του Κωνσταντίνου Γκαμπαερίδη βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων που εντοπίζουν έντονη ρωσική παρέμβαση στη Βόρεια Ελλάδα.




Ο πολυσυζητημένος Σύμβουλος του Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης και παραλίγο επίτιμος πρόξενος της Ρωσίας δεν έχει σταματήσει τη δράση του και δεν περιορίζεται στην Αλεξανδρούπολη, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΔΕΛΤΑ Τηλεόρασης από τη Θράκη.

Μια μέρα μετά τις δηλώσεις του, όπου αρνείται κάθε επιλήψιμη εμπλοκή των ρωσικών συμφερόντων σε Μακεδονία και Θράκη, σε ανάρτησή του, εμφανίζεται να συνοδεύει στην Αγία Πετρούπολη, πολυμελή αποστολή του δήμου Καβάλας για την υπογραφή ενός πρωτοκόλλου πολιτιστικών ανταλλαγών με την περιοχή Νέβσκυ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης έχει πρωτοστατήσει στη σύναψη σχέσεων μεταξύ της περιοχής Νέβσκυ και της Καβάλας από το 2016 όταν υπεγράφη στην Καβάλα πρωτόκολλο συνεργασίας. Το Φεστιβάλ Cosmopolis της πόλης αφιερώνεται στη Ρωσία και στις εκδηλώσεις εμφανίζονται τόσο Ρώσοι αξιωματούχοι όσο και ο ίδιος ο Γκαμπαερίδης. Το 2017 οι επαφές συνεχίστηκαν και στην Αγία Πετρούπολη όπου εμφανίζονται οι δήμαρχοι της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.

«Στο κάδρο» ο Ποπόφ

Οι ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ ελληνικών περιοχών και του ρωσικού παράγοντα είναι εκ πρώτης όψεως αθώα. Όμως έχει προσλάβει νέες διαστάσεις μετά τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών και τις αποκαλύψεις για δημιουργία «δικτύων επιρροής και εξαγορές συνειδήσεων». Ειδικότερα, αν κάποιος παρατηρήσει τις φωτογραφίες από τις επισκέψεις του Γκαμπαερίδη στην Καβάλα, παρών είναι και ο… Αλεξέι Ποπόφ, ο πολυσυζητημένος διπλωμάτης που απελάθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ελλάδα!

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γκαμπαερίδης είχε επισκεφτεί την Καβάλα, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης του Γενικού Πρόξενου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Alexander Shcherbakov στον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ).

*Πηγή: tvxs.gr