Οι διαφωνίες μπορούν να περιμένουν μέχρι τις επόμενες κάλπες

Μετεκλογικές σκέψεις και προβληματισμοί


 

Του Αλέξη Γούλα

 


Τέλος και αυτές οι εκλογές. Άλλοι χαμογελούν πλατιά, άλλοι είναι στεναχωρημένοι. Πάντα έτσι συμβαίνει. Το γράφω από προσωπική πείρα. Τα πράγματα, πολιτικά, άλλαξαν όπως φάνηκε το τελευταίο διάστημα και στη σύνθεση της νέας Κυβέρνησης έγιναν εκπλήξεις με δύο πρόσωπα σε κρίσιμα πόστα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν γνωστό πως θα υπουργοποιηθεί μιας και τα τελευταία χρόνια ήταν από τα πρόσωπα που ο νέος πρωθυπουργός είχε στο περιβάλλον του. Η έκπληξη ήταν το Υπουργείο Άμυνας το οποίο κάποιοι άλλοι εποφθαλμιούσαν κι όμως αυτό ανατέθηκε στον Καβαλιώτη βουλευτή. Ο συνδυασμός βέβαια με τον στρατηγό Στεφανή δημιουργεί προσδοκίες και σιγουριά.

Νομίζω πρώτη φορά ο νομός έχει τόσο ισχυρό υπουργείο στην κυβέρνηση κάτι που ίσως βοηθήσει εκκρεμείς υποθέσεις που σέρνονται για χρόνια όπως η παραχώρηση του στρατοπέδου Ασημακόπουλου στον Δήμο Καβάλας και η διαχείριση του Αεροδρομίου Αμυγδαλεώνα, ώστε να αξιοποιηθεί και να βοηθήσει την περιοχή να εξελιχθεί.

Το δεύτερο χαρτοφυλάκιο αφορά στον κ. Φραγκογιάννη. Άγνωστος σ’ εμένα αλλά με περγαμηνές, όπως λένε οι γνωρίζοντες, που οδήγησαν τον πρωθυπουργό να κάνει την υπέρβαση και να τον συμπεριλάβει ως εξωκοινοβουλευτικό στην Κυβέρνηση.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, η εξέλιξη ήταν καθόλα αναμενόμενη. Μόνο όσοι δεν ήθελαν να δουν, περίμεναν κάτι διαφορετικό… Όταν σε τοποθετήσεις μου έλεγα πως φίλοι μου Συριζαίοι είναι θυμωμένοι με τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα αντιδράσουν, κάποιοι γελούσαν. Όταν ήρθε η κατραπακιά και όσοι ψήφισαν τη Συμφωνία βρέθηκαν εκτός, τότε έφταιγαν τα ΜΜΕ και γενικά όλοι οι άλλοι. Μονόδρομος, λοιπόν, η εμφάνιση του νέου προσώπου της κ. Ελευθεριάδου που, με σύντομη επιθετική προεκλογική παρουσία, πέτυχε τον αποκεφαλισμό των ήδη εκλεγμένων…

Στα υπόλοιπα κόμματα, η πίεση ήταν μεγάλη. Εκεί φάνηκε το πείσμα κάποιων να μη συνεργάζονται και να έχουν ένα ποσοστό τριγύρω στη μονάδα. Τα νέα φυντάνια του κοινοβουλίου πρέπει να αποδείξουν πολλά. Οι περίπου 10 έδρες τους, δύσκολα μπορούν να επιβάλλουν πράγματα και είμαι περίεργος να δω τον αντιπολιτευτικό τους λόγο.

Από τους απόντες της προηγούμενης Βουλής δεν νομίζω πως κάποιοι θα μας λείψουν. Όλα καλώς καμωμένα. Η λαϊκή ετυμηγορία πρέπει να είναι σεβαστή και όταν μας ανεβάζει και όταν διαφωνεί με τις προτάσεις μας. Η ζωή συνεχίζεται κανονικά για όλους.

Περιμένουμε να δούμε αλλαγές. Πάντα υποψιασμένοι και πάντα με κριτική σκέψη και γνώμη. Καλή θητεία σε όλους, λοιπόν. Με γνώμονα το καλό της χώρας και του νομού να πορευτούν συνεργαζόμενοι χωρίς γκρίνιες και τσακωμούς. Είναι ευκαιρία να πάμε λίγο παρακάτω. Οι διαφωνίες μπορούν να περιμένουν μέχρι τις επόμενες κάλπες.