Μακάριος Λαζαρίδης: Ασφαλής και ομαλή η επαναλειτουργία των σχολείων

Ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το σχέδιο λειτουργίας των σχολικών μονάδων βασίζεται στα τελευταία επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα και είναι σύμφωνο με τις υποδείξει των ειδικών

Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων, έχει κάνει «ό,τι χρειάζεται προκειμένου οι μαθητές να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία», έδωσε ο Βουλευτής ΠΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, σε συνέντευξή στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρωινή 93.7» και το δημοσιογράφο Νίκο Γενικόπουλο.

«Το σχέδιο λειτουργίας των σχολείων βασίζεται στην εισήγηση και τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, η οποία έλαβε υπόψη τα τελευταία επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα. Με δεδομένο ότι η εξέλιξη της πανδημίας είναι μία δυναμική διαδικασία, όπως έχει επισημάνει και ο Πρωθυπουργός, κάθε βήμα θα αξιολογείται και θα επικαιροποιείται», τόνισε ο κ. Λαζαρίδης και απαρίθμησε μια σειρά μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση για την ομαλή, χωρίς προβλήματα, έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ανάμεσά τους, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας που θα διατεθεί δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, η προμήθεια όλων των σχολείων με αντισηπτικά, η ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου με επιπλέον πιστώσεις άνω των 100.000.000 ευρώ με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σχολεία.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Λαζαρίδης, ολοκληρώθηκαν οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, καθώς και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, πιο νωρίς από όλα τα τελευταία χρόνια, απλοποιήθηκαν οι  διαδικασίες, ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να αναλάβουν υπηρεσία εντός του σχολείου και να μην χρειάζεται να πηγαίνουν πρώτα στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, που συχνά βρίσκεται σε άλλη περιοχή, η παράδοση βιβλίων έχει γίνει στη ώρα της, ενώ ολοκληρώθηκαν οι πρώτοι στη χώρα 4.500 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού στην Ειδική Αγωγή και εκδόθηκαν  νέοι προσωρινοί πίνακες για μόνιμους διορισμούς στη Γενική Εκπαίδευση.

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν έγιναν όσα έπρεπε για την επιπλέον προστασία των μαθητών των δημόσιων σχολείων σε επίπεδο καθαριότητας, ο κ. Λαζαρίδης υπενθύμισε ότι από το 2010, με το νόμο 3852, τα σχολεία έχουν περιέλθει στους δήμους, οι οποίοι έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία τους. «Είναι ο νόμος για τον Καλλικράτη επί υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, στην Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, σήμερα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως επειδή αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη κρίση και είναι λογικό και οι Δήμοι να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ήρθε το υπουργείο Εσωτερικών και στήριξε αυτή την προσπάθεια», ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε την πλήρη στελέχωση των σχολείων με προσωπικό καθαριότητας (5.000 εργαζόμενοι-από 3.600 πέρυσι-  με πλήρες ωράριο και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς και 4.474 με μειωμένο ωράριο, συνολικά επιπλέον κονδύλια 28.000.000 ευρώ), τη διασφάλιση 175.000.000 ευρώ ως δαπάνες μεταφοράς 240.000 μαθητών στα σχολεία, καθώς και σχεδόν 130.000.000 ευρώ για τις ανάγκες επισκευής και συντήρησης των σχολικών κτιρίων μέσω των σχολικών επιτροπών. «Η Κυβέρνηση ήρθε αρωγός στην ευθύνη των Δήμων για τη λειτουργία των σχολείων. Δεν το αφήσαμε, όπως το είχε κάνει τότε ο κ. Ραγκούσης που πέρασε αρμοδιότητες από τις Νομαρχίες στους Δήμους χωρίς όμως να τους ενισχύσει με προσωπικό και τα αντίστοιχα κονδύλια», τόνισε ο κ. Λαζαρίδης.

Ερωτηθείς για το ρόλο της Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, στην οποία συμμετέχει, ξεκαθάρισε ότι «το πόρισμα της επιτροπής θα αφορά συνολικά την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Το έχω συζητήσει με την κυρία Μπακογιάννη, πρόεδρο της Επιτροπής, είναι σύμφωνη και μάλιστα θα επισκεφθεί τόσο την Καβάλα όσο και τη Δράμα. Ήδη έχει σταλεί στα μέλη της Επιτροπής από το γραφείο της μια λίστα με τους φορείς με τους οποίους πρέπει να συνομιλήσουμε, ανάμεσα στους οποίους είναι και τα δύο Επιμελητήρια, της Καβάλας και της Δράμας. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στα τρία πέμπτα της Περιφέρειας και να μην υπάρχει στήριξη στα  υπόλοιπα δυο πέμπτα», υπογράμμισε. Έκανε δε γνωστό ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, θα αποστείλει σε όλα τα μέλη της Επιτροπής το αναπτυξιακό σχέδιο «Καβάλα 2020-2050» που είχε παρουσιάσει τον Ιούνιο του 2019.