Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ: Απορρίφθηκε το αίτημα της Αντιπολίτευσης για αλλαγή του ΔΣ της ΔΕΣΜ-ΟΣ

Ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για κίνδυνο μιας θεσμικής εκτροπής και έκανε λόγο για «συμφέροντα μιας ομάδας που αδιαφορεί για νόμους, θεσμούς και δικαστικές αποφάσεις»

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης συνεδρίασε την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021 μετά από αίτημα τριών παρατάξεων της Αντιπολίτευσης και με αίτημα την αλλαγή του ορισμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜ-Θ.

Το αίτημα προς τον πρόεδρο του Σώματος είχαν καταθέσει οι παρατάξεις του Χριστόδουλου Τοψίδη [Περιφερειακή Σύνθεση], του Κώστα Κατσιμίγα [Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία] και του Θοδωρή Περεντίδη [Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση].

Οι παραπάνω ζητούσαν να αλλάξει ο ορισμός των μελών του ΔΣ της αναπτυξιακής εταιρίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που είχε προκύψει με προηγούμενη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η πρόταση της Αντιπολίτευσης τελικά απορρίφθηκε από το Σώμα κατά πλειοψηφία, λαμβάνοντας 26 ψήφους κατά, 21 υπέρ, 3 λευκά [Λαϊκή Συσπείρωση] και 1 «παρών» [παράταξη Περεντίδη].

Χρήστος Μέτιος: Πέραν της συλλογικής-παραταξιακής ευθύνης, υπάρχει και η ατομική ευθύνη του καθενός μας εδώ μέσα…

Κατά την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αναφέρθηκε στις δύο δικαστικές αποφάσεις που έχουν ήδη «κρίνει» το ζήτημα της αλλαγής ή μη του ΔΣ της ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜ-Θ, καλώντας τους περιφερειακούς συμβούλους, ανεξάρτητα σε ποια παράταξη ανήκουν, να αποφασίσουν εάν θέλουν με την ψήφο τους να συνηγορήσουν σε μία «θεσμική εκτροπή».

«Είναι αδιανόητο να μη σεβόμαστε αποφάσεις δικαστηρίων. Σε ό,τι αφορά το έγγραφο που επικαλείστε, δεν έχει καμία δεσμευτική ή κανονιστική ισχύ και είναι απορίας άξιον πώς αυτός ο άνθρωπος υπέγραψε ένα τέτοιο κείμενο, χωρίς να γνωρίζει τα πραγματικά γεγονότα», είπε, απευθυνόμενος στις παρατάξεις Τοψίδη και Κατσιμίγα που «έφεραν» το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και προκάλεσαν τη συνεδρίαση.

«Σήμερα κρίνεται ένα ζήτημα λειτουργίας των θεσμών και το πώς ο καθένας μας, μέσα από τη στάση και τις αποφάσεις του, στηρίζει αυτούς τους θεσμούς. Με άλλα λόγια, η ψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης θα αποτελέσει, εκτός των άλλων, τεράστιο πολιτικό και νομικό ατόπημα και, ταυτόχρονα, θα στείλει ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι τα συμφέροντα ανθρώπων και παρατάξεων είναι πάνω από το δίκαιο και τους θεσμούς», συμπλήρωσε ο Χρήστος Μέτιος.

«Με την ψήφο μας σήμερα ξεκαθαρίζουμε όλοι με ποια πλευρά είμαστε: με αυτήν που στηρίζει τη νομιμότητα και τους θεσμούς ή με τα συμφέροντα μιας ομάδας που αδιαφορεί για νόμους, θεσμούς, δικαστικές αποφάσεις. Εμείς θα διαφυλάξουμε τους θεσμούς, τη νομιμότητα και το κύρος του οργάνου, όπως άλλωστε κάνουμε από την πρώτη ημέρα της Διοίκησής μας. Και δεν θα μείνουμε απλοί θεατές αυτού του παιχνιδιού», κατέληξε.