Στην κουζίνα του Imaret: Crêpes Suzette [συνταγή]

O σεφ Παναγιώτης Κουτσουβέλης φτιάχνει την πιο διάσημη κρέπα του κόσμου με καβαλιώτικη σπιτική μαρμελάδα GARDEN TALES και ο Γιάννης Γκουζίδης φωτογραφίζει για τους αναγνώστες του KAVALA POST όλη την «ιεροτελεστία»

Κρέπες «Σουζέτ» ή το… «ατύχημα» μιας κρέπας! Ένα από τα ωραιότερα και πιο ντελικάτα επιδόρπια της Γαλλικής Κουζίνας, ένα πραγματικά πεντανόστιμο γλυκό με υπέροχο άρωμα και γεύση, οι Crêpes Suzette είναι κρέπες οι οποίες παρασκευάζονται με βούτυρο, ζάχαρη, χυμό και ξύσμα εσπεριδοειδών (κυρίως πορτοκαλιού) με την προσθήκη λικέρ Grand Marnier.

Η ιστορία

Μία εκδοχή λέει ότι δημιουργήθηκε για διαφημιστικούς λόγους προς τιμήν της Γαλλίδας ηθοποιού του 19ου αιώνα Suzanne Reichenberg (1853-1924) που είχε ψευδώνυμο «Σουζέτ» (Suzette) σε παράσταση της Comedie Francaise όπου υποδύονταν τον ρόλο μιας υπηρέτριας που σερβίριζε κρέπες επί σκηνής.

Μία άλλη εκδοχή λέει πως δημιουργήθηκε κατά… λάθος το 1895 από ένα βοηθό μαγείρου ο οποίος σερβίριζε τον πρίγκιπα της Ουαλίας, τον μελλοντικό βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Εδουάρδο VII, κάποιο άλλο γλύκισμα φλαμπέ και του άρπαξε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία νέα γεύση. Ο πρίγκιπας έφαγε τη μισοκαμμένη κρέπα με το πιρούνι και μάζεψε το σιρόπι με το κουταλάκι ενθουσιασμένος! Αμέσως μετά, ρώτησε το όνομα αυτού του εξαίσιου γλυκού. Εκεί πάλι αυτοσχεδίασαν, δίνοντας το όνομα της συνοδού του Εδουάρδου, που λεγόταν Σουζέτ!

Crêpes Suzette από την κουζίνα του Imaret

Ο σεφ του Imaret Hotel στην Καβάλα Παναγιώτης Κουτσουβέλης μοιράζεται με όλους τους αναγνώστες του KAVALA POST της δική του εκδοχή αυτής της αγαπημένης γαλλικής συνταγής, προσθέτοντας τη μοναδική χειροποίηση, καβαλιώτικη μαρμελάδα από τη σειρά της GARDEN TALES.

Τα υλικά [για 5 μερίδες]

Για τις κρέπες [15τμχ περίπου]:

  • 100γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250γρ γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 15γρ ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 100γρ διαυγές βούτυρο [ή αλλιώς μπερ κλαριφιέ (beurre clarifié)]

Για το ψήσιμο των κρεπών θα χρειαστείτε πρακτικά 125γρ αγελαδινό βούτυρο. Το διαυγές βούτυρο είναι το καθαρό λιπώδες υλικό που μένει από το ζωικό βούτυρο όταν αφαιρεθούν τα λευκά στερεά κατάλοιπά του, το γάλα και το νερό, κατά την ήπια θέρμανσή του σε οικιακή κουζίνα. Μπορείτε πολύ ευκολά να το διαχωρίσετε χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι με πολύ λεπτή σίτα ή ένα κανονικό σουρωτήρι σε συνδυασμό με γάζα, σουρώνοντας το κίτρινο λιπώδες υλικό σε ένα σκεύος, προσέχοντας πάντα να μην περάσει μέσα το κατακάθι.

Για τη σάλτσα πορτοκάλι:

  • 8 κύβους [30γρ] ζάχαρη λευκή
  • 1 πορτοκαλί
  • 1 κ.γλ. πούδρα από φλούδες πορτοκαλιού [μπορούμε πολύ ευκολά να την παρασκευάσουμε αποξηραίνοντας τις φλούδες πορτοκαλιών και στη συνέχεια τρίβοντάς τις σε ένα πολυμερές]
  • 80γρ βούτυρο
  • 60γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250ml χυμό πορτοκαλί
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονί

Για το γαρνίρισμα και το στήσιμο:

  • Καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ
  • Μαρμελάδα πορτοκαλί GARDEN TALES
  • Grand Marnier
  • Brandy

Εκτέλεση

Για τις κρέπες

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά και το γάλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τέλος το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσουμε έναν λείο χυλό. Σουρώνουμε το μίγμα μας για τυχόν τσόφλια και μπαλάκια αλευριού που δεν έχουν διαλυθεί. Αφήνουμε τουλάχιστον για 1 ώρα στο ψυγείο.

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και, μόλις κάψει, ρίχνουμε μια κουταλιά από το διαυγές βούτυρο, γυρνώντας κυκλικά το τηγάνι για να καλύψουμε όλη την επιφάνειά του αφαιρώντας έπειτα το περίσσιο.

Χρησιμοποιώντας μια κουτάλα για «οδηγό», ρίχνουμε τη δόση στο τηγάνι γυρίζοντας κυκλικά έτσι ώστε να καλυφθεί ο πάτος του ομοιόμορφα με τον χυλό μας.

Μόλις ψηθεί η μια πλευρά, γυρίζουμε την κρέπα μας για να ψηθεί και από την άλλη.

Αφού ψηθεί και από τις δυο πλευρές, την τοποθετούμε σε ένα πιάτο και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μίγμα μας. Μπορούμε άφοβα να στοιβάξουμε τις κρέπες μας τη μια επάνω στην άλλη.

Για τη σάλτσα πορτοκάλι

Τρίβουμε τους κύβους ζάχαρης επάνω στο πορτοκαλί για να πάρουμε τα έλαια. Σε ένα γουδί σπάμε τους αρωματισμένους κύβους ζάχαρης με την πούδρα πορτοκαλιού και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τους σπασμένους και αρωματισμένους κύβους ζάχαρης, την υπόλοιπη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Κρατάμε το σιρόπι μας ζεστό, εκτός φωτιάς.

Για το στήσιμο του πιάτου

Παίρνουμε μία-μία τις κρέπες, βάζουμε μια μικρή κουταλιά από τη μαρμελάδα πορτοκαλί GARDEN TALES, τις διπλώνουμε στη μέση και ξανά στην μέση. Τις αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μικρότερο τηγάνι προσθέτουμε 3-4 κουταλιές της σούπας από τη σάλτσα μας, 3 από τις κρέπες μας και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Ρίχνουμε λίγο από το Grand Marnier και από το Brandy, περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και γυρνάμε τις κρέπες μας προσεκτικά μέσα στη σάλτσα μας. Προσέχουμε να μην παραβράσουμε τη σάλτσα μας και «δέσει» πολύ, γιατί ενδέχεται να καεί. Αν δούμε ότι δεν έχουμε αρκετή υγρασία, προσθέτουμε μια-δυο κουταλιές από την αρχική  ζεστή μας σάλτσα.

Τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο, γαρνίρουμε με το καβουρδισμένο αμύγδαλο, με λίγο ξύσμα πορτοκάλι και περιχύνουμε με τη σάλτσα μας.

Καλή σας απόλαυση!

Η τέλεια συνοδεία για τις Crêpes Suzette

Ο σεφ Παναγιώτης Κουτσουβέλης προτείνει να συνοδέψετε τις κρέπες σας ιδανικά με ένα τσάι Earl Grey Imperial του οίκου Mariage Frères.

Το Earl Grey, αποτελεί σημείο αναφοράς στην παγκόσμια κοινότητα του τσαγιού με ιστορία πάνω από 160 χρόνια. Πήρε το όνομα του από τον Charles Grey, Earl Grey II και Πρωθυπουργό της Βρετανίας το 1830.

Το Earl Grey Impérial είναι ένα blend μαύρου τσαγιού με φύλλα Camellia Sinensis ανοιξιάτικης συγκομιδής, από το τεϊόδεντρο του διαμερίσματος Darjeeling. Το blend αυτό είναι αρωματισμένο με έλαιο περγαμόντου το οποίο προέρχεται από τη φλούδα του καρπού του εσπεριδοειδους δέντρου και καλλιεργείται στη Γαλλία και τη Σικελία, ενώ εκτιμάται οτι ειναι μια διασταύρωση λεμονιού και πικρού πορτοκαλιού.

Λόγω, λοιπόν, του περγαμόντου και της ελαφριάς αίσθησης λεμονιού από τα φυλλα του τεϊόδεντρου Darjeeling, η γεύση του τσαγιού «δένει» αρμονικά με το πορτοκάλι, αναδεικνύοντας έτσι τη συνολική γεύση της Crêpe Suzette.


Η συνταγή βήμα-βήμα

  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά και το γάλα.

  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τέλος το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσουμε έναν λείο χυλό.

  • Σουρώνουμε το μίγμα μας για τυχόν τσόφλια και μπαλάκια αλευριού που δεν έχουν διαλυθεί.

  • Αφήνουμε τουλάχιστον για 1 ώρα στο ψυγείο.

  • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και, μόλις κάψει, ρίχνουμε μια κουταλιά από το διαυγές βούτυρο, γυρνώντας κυκλικά το τηγάνι για να καλύψουμε όλη την επιφάνειά του αφαιρώντας έπειτα το περίσσιο.

  • Χρησιμοποιώντας μια κουτάλα για «οδηγό», ρίχνουμε τη δόση στο τηγάνι γυρίζοντας κυκλικά έτσι ώστε να καλυφθεί ο πάτος του ομοιόμορφα με τον χυλό μας.

  • Μόλις ψηθεί η μια πλευρά, γυρίζουμε την κρέπα μας για να ψηθεί και από την άλλη.

  • Αφού ψηθεί και από τις δυο πλευρές, την τοποθετούμε σε ένα πιάτο και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μίγμα μας. Μπορούμε άφοβα να στοιβάξουμε τις κρέπες μας τη μια επάνω στην άλλη.

  • Τρίβουμε τους κύβους ζάχαρης επάνω στο πορτοκαλί για να πάρουμε τα έλαια.

  • Σε ένα γουδί σπάμε τους αρωματισμένους κύβους ζάχαρης με την πούδρα πορτοκαλιού και αφήνουμε στην άκρη.

  • Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τους σπασμένους και αρωματισμένους κύβους ζάχαρης, την υπόλοιπη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά.

  • Κρατάμε το σιρόπι μας ζεστό, εκτός φωτιάς.

  • Παίρνουμε μία-μία τις κρέπες και βάζουμε μια μικρή κουταλιά από τη μαρμελάδα πορτοκαλί GARDEN TALES.

  • Τις διπλώνουμε στη μέση και ξανά στη μέση. Τις αφήνουμε στην άκρη.

  • Σε ένα μικρότερο τηγάνι προσθέτουμε 3-4 κουταλιές της σούπας από τη σάλτσα μας, 3 από τις κρέπες μας και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

  • Ρίχνουμε λίγο από το Grand Marnier και από το Brandy, περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και γυρνάμε τις κρέπες μας προσεκτικά μέσα στη σάλτσα μας.

  • Προσέχουμε να μην παραβράσουμε τη σάλτσα μας και «δέσει» πολύ, γιατί ενδέχεται να καεί. Αν δούμε ότι δεν έχουμε αρκετή υγρασία, προσθέτουμε μια-δυο κουταλιές από την αρχική  ζεστή μας σάλτσα.

  • Τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο, γαρνίρουμε με το καβουρδισμένο αμύγδαλο, με λίγο ξύσμα πορτοκάλι και περιχύνουμε με τη σάλτσα μας.

Ο Παναγιώτης Κουτσουβέλης

Mε σπουδές μαγειρικής, βρέθηκε στην «αρένα» της κουζίνας από νεαρή ηλικία και έχει εργαστεί σε απαιτητικά πόστα μεγάλων ξενοδοχείων, ανάμεσα στα οποία και εκείνα της περίφημης αλυσίδας Kempinski. Επίσης, έχει δουλέψει σε εστιατόρια στην Τουρκία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Οι γευστικές του καταβολές και το προσωπικό του γαστρονομικό ύφος, με ίση μεταχείριση κρεάτων, ψαρικών και θαλασσινών, επηρεάστηκε από τη θεσσαλικη του καταγωγή. Η γενέτειρά του πόλη του Βόλου αποτέλεσε σημείο αναφοράς τόσο στην καριέρα του όσο και στην γαστρονομική του ταυτότητα. Σήμερα, ο Παναγιώτης Κουτσουβέλης είναι ο σεφ του ξενοδοχείου Imaret στην Καβάλα.


Φωτογραφίες: Γιάννης Γκουζίδης