Λίγο μετά τις 11:00 κατέπλευσαν την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025 στο λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» διαδοχικά το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) «Προμηθεύς» A-374 και το Αρματαγωγό (Α/Γ) «Σάμος» L-174. Στα δύο πλοία επιβαίνει η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων για τον χειμερινό πλου.

Όπως αναφέρει ο ιστορικός-ερευνητής Αεροπορικής και Στρατιωτικής Ιστορίας, Πασχάλης Παλαβούζης, το εντυπωσιακό πλοίο το «Προμηθεύς», με μήκος 146 μέτρα και εκτόπισμα 13.400 τόνους, αποτελεί τον κορμό της «εν πλω» υποστήριξης του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Ελευσίνας με βάση τα σχέδια του πλοίου υποστηρίξεως ETNA του Ιταλικού Ναυτικού. Η καθέλκυσή του έγινε στις 19 Φεβρουαρίου 2002 και η ύψωση της Σημαίας στις 8 Ιουλίου 2003. Αξιοπρόσεκτο είναι το αντιπυραυλικό πυροβόλο εγγύς υποστήριξης Phalanx μπροστά από τη γέφυρα, το ευρύχωρο ελικοδρόμιο στην πρύμνη, αλλά και οι τεράστιοι βραχίονες των δύο γερανών πίσω απ’ το μεσόστεγο.

Το Α/Γ «Σάμος» μάς επισκέφτηκε ξανά πολύ πρόσφατα (Ιούνιος 2025), όντας σε επιχειρησιακή αποστολή.

Αξιοσημείωτο είναι πως τα δύο πλοία είχαν καταπλεύσει μαζί στο λιμάνι και τον Φεβρουάριο του 2022, μεταφέροντας και πάλι τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στην Καβάλα.

η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Καβάλας, όπου οι δόκιμοι ξεναγήθηκαν στις συλλογές και ενημερώθηκαν για τη ναυτική κληρονομιά της περιοχής.
