Σε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Καπνεργάτη καλεί για την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026 στις 11:00 ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών της Καβάλας, ζητώντας, μεταξύ άλλων, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και άμεση επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού.
Η ανακοίνωση-κάλεσμα του Συλλόγου
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
στις 21 Οκτωβρίου απεργούμε και βγαίνουμε στον δρόμο, απέναντι στις κυβερνητικές πρακτικές που αφήνουν τη δημόσια εκπαίδευση χωρίς την αναγκαία στήριξη, την ώρα που η ακρίβεια πιέζει ασφυκτικά κάθε νοικοκυριό.
Καθημερινά δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό μέσα στις τάξεις, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες. Όμως η αγάπη μας για τα παιδιά και τη δουλειά μας δεν μπορεί να υποκαθιστά τις ευθύνες της Πολιτείας.
Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:
- Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια
- Άμεση επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού και του χαμένου μισθολογικού κλιμακίου της διετίας 2016-2017
- Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλο τον κλάδο, που θα κατοχυρώνει κρίσιμα εργασιακά δικαιώματα
- Ίσα δικαιώματα για μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και 9μηνη άδεια ανατροφής για τις/τους αναπληρώτριες/τές
- Εξίσωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών
- Προστασία των εκπαιδευτικών κατά την άσκηση του παιδαγωγικού τους έργου
- Κατάργηση των νόμων 4823/2021 για την αξιολόγηση και 5225/2025 για το νέο πειθαρχικό πλαίσιο
- Άμεση παύση όλων των διώξεων και πειθαρχικών διαδικασιών σε βάρος εκπαιδευτικών που αγωνίζονται με βάση τις αποφάσεις της ΔΟΕ
Απαιτούμε για τα σχολεία μας:
- Ασφαλή σχολεία, με ευθύνη του κράτους, και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό
- Άμεση κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών
- Τέλος στις αντιπαιδαγωγικές συμπτύξεις τμημάτων και στις υποβαθμίσεις σχολείων
- Έως 15 μαθητές ανά τμήμα στο νηπιαγωγείο και έως 20 στο δημοτικό σχολείο
Δεν αρκεί να αγανακτούμε ο καθένας μόνος του. Η απεργία είναι η δύναμή μας όταν γίνεται συλλογική διεκδίκηση. Για αξιοπρεπή ζωή, για δημόσια και ποιοτική εκπαίδευση, για τα δικαιώματά μας.
Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, στις 11:00, στην πλατεία Καπνεργάτη, δίνουμε όλοι και όλες το «παρών». Κανείς και καμία μόνος/η. Όλες και όλοι στην απεργία.