Ο Καρανίκας και ’γω

Από εμπειρία μιλώντας, γκόμενα με Ρίτσο και Βάρναλη δεν έριξε κανείς...


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Λοιπόν, σύντροφοι, εγώ, παρότι κνίτης στα ντουζένια μου, γούσταρα πολύ και τους 4 Τροχούς και το Ποπ & Ροκ. Δεν ξέρω αν αυτό απέβη μοιραίο για τη μετέπειτα σταδιοδρομία μου στην Αριστερά (απλά το υποψιάζομαι), αλλά γεγονός είναι ότι την καταέβρισκα με την ύλη και τα άρθρα τους. Σε αντίθεση με όλα εκείνα τα στριφνά και ακαταλαβίστικα που μου πρότειναν οι καθοδηγητές μου. Στρίμωγμα μεγάλο σας λέω. Και μην πάει το μυαλό σας σε τίποτε δύσκολα. Όχι. Για τα απλά μιλάμε. Για το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, το Κράτος και Επανάσταση, το Τι να κάνουμε… Τέτοια. Και ευτυχώς, όταν πήγα να το προχωρήσω με εκείνη τη 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη και με τις Θέσεις για το Φόυερμπαχ, η μάνα μου υποψιάστηκε αμέσως ότι δεν το γλιτώνω το «άρπαγμα» και πήρε την πρωτοβουλία να μου γνωρίσει την κόρη της κυρά Ευτέρπης, μπας και…

Με τη Φροσούλα το πράγμα ξενέρωσε γρήγορα καθότι το μυαλό της συνέχεια στα κομμωτήρια, την ντίσκο και το σεξ. Και άντε, με την περμανάντ έκανα τα στραβά μάτια και συμβιβάστηκα. Με την ντίσκο όμως; Κνίτης πρωτοκλασάτος εγώ στη «Σαμάνθα» με τους καρεκλάδες; Οποίος αποπροσανατολισμός, αποφάνθηκα, και έδωσα οριστικό τέλος πριν προλάβω να περάσω στο… σεξ. Καταλαβαίνετε! Άλλωστε, το Φροσάκι δεν σκάμπαζε ντιπ από φεμινισμούς και Σιμόν ντε Μποβουάρ, γεγονός που θα δυσκόλευε έτι περισσότερο τις γενετήσιες ορμές μου. Κάτι που σίγουρα δεν θα περνούσε απαρατήρητο από τους σχολιασμούς της γειτονιάς.

Μεταξύ μας τώρα, κνίτης και μαγκούφης είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να σου κάτσει. Από εμπειρία μιλώντας, γκόμενα με Ρίτσο και Βάρναλη δεν έριξε κανείς. Μου τα έλεγε εμένα ο Μήτσος τότε που με είδε να δυσκολεύομαι με την Άννα από την οργάνωση του Θηλέων. Σύντροφε, το κορίτσι άλλα θέλει και εσύ το έπρηξες με τη Ρωμιοσύνη και το Καπνισμένο Τσουκάλι. Το σκέφτηκα και είπα να το γυρίσω στη… Σονάτα του Σεληνόφωτος! Ακόμη τρέχει!

Εκεί επάνω έγινε η στροφή και από τον Τολστόι και τον Ντοστογιέφσκι «έπεσα» με τα μούτρα στον Καββαθά και τον Πετρίδη. Ήταν φανερό πια ότι ο οπορτουνισμός με είχε κατακυριεύσει!

Αυτά σκέφτομαι και αναρωτιέμαι πώς άραγε να την «έβγαζε» ο Καρανίκας με Ταρκόφσκι! Γιατί εγώ που γενικά το «έχω» το… ψώνισμα, όσες φορές το προσπάθησα με το Στάλκερ, τη Νοσταλγία και τη Θυσία, το πολύ μέχρι… μισάωρο. Και είναι και το άλλο. Τραβηγμένο και ρατσιστικό θα πουν μερικοί, αλλά εδώ μου κρέμεται και θα το εκστομίσω! Τον «κόβετε» εσείς τον Καρανίκα για σινεφίλ; Έτσι που τον βλέπετε τον «έχετε» για να «βγάζει» τρίωρα με Αγγελόπουλο και Βισκόντι; Το πολύ 9 ½ Βδομάδες!

Ναι βρε! Αυτό με τον Μίκι και τον Ρουρκ!