Επιτέλους συναίνεση!

Η γρήγορη διέλευση του υπουργού εσωτερικών και δημόσιας διοίκησης Πάνου Σκουρλέτη από την πόλη μας έφερε νέα για τον τρόπο διεξαγωγής των επόμενων Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών


 

Του Αλέξη Γούλα

 


Η γρήγορη διέλευση του υπουργού εσωτερικών και δημόσιας διοίκησης Πάνου Σκουρλέτη από την πόλη μας έφερε νέα για τον τρόπο διεξαγωγής των επόμενων Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή της απλής αναλογικής ως προς την εκλογή των συμβούλων από την πρώτη Κυριακή, καθώς επίσης και η εκλογή δημάρχων, Περιφερειαρχών και δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων από διαφορετικά-κοινά ψηφοδέλτια. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Θα μπορούμε να επιλέξουμε δήμαρχο από ένα ψηφοδέλτιο όπου θα συνυπάρχουν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι μαζί, καθώς και δημοτικούς συμβούλους διαφορετικών παραστάσεων μιας και αυτοί θα βρίσκονται σε κοινό ψηφοδέλτιο.

Τα θετικά της παραπάνω επιλογής είναι ότι θα μπορούμε να επιλέξουμε άξιους ανθρώπους που βρίσκονται σε διαφορετικούς χώρους και που ίσως δεν θέλουμε τον επικεφαλής υποψήφιο δήμαρχο. Αυτό θα βοηθήσει τα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια, να έχουν συμβούλους που έχουν τη γενική καλή μαρτυρία των συμπολιτών τους, κάτι που θα φαίνεται στις ψήφους που θα έχουν πάρει.

Κάτι άλλο που θεωρώ θετικό είναι η υποχρέωση των νέων δημάρχων να συνεργαστούν με πιθανά «αντίπαλα» δημοτικά συμβούλια. Εκεί λοιπόν θα χρειαστεί η τέχνη της σύνθεσης των δημάρχων. Εκεί θα χρειαστεί να επιλέξουν όλοι μαζί στόχους και να δουλέψουν για να τους πετύχουν. Θα πρέπει όλοι να βάλουν στην άκρη προσωπικές εμμονές και στρατηγικές για να δουλέψουν σκληρά με διαφάνεια πάνω σε προγραμματικές θέσεις. Θα είναι τόσο μεγάλη η πρόκληση που θα οδηγήσει όλες τις παρατάξεις να είναι υπόλογες σε ό,τι συμβαίνει.

Μακάρι να ψηφιστεί η εφαρμογή του νέου νόμου, να γίνει ο σχετικός διάλογος για να ρυθμιστούν τυχόν αστοχίες και να αρχίσει σιγά σιγά να μας γίνεται συνείδηση.

Το ζητούμενο πολλών δημοτών δείχνει να μας πλησιάζει έστω και με νόμο. Επιτέλους συναίνεση!