Χώρα ηλιθίων

Για τα επεισόδια στο ποδόσφαιρο


 

Του Αλέξη Γούλα

 


Για πολλοστή φορά, μια ολόκληρη χώρα παρακολουθεί με αηδία επεισόδια που έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο. Ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο που μόνο θλίψη και θυμό προκαλεί. Πρωταγωνιστές οι γνωστοί ανεγκέφαλοι οπαδοί-χούλιγκανς των λεγόμενων μεγάλων ομάδων. Λεγόμενων, γιατί ουσιαστικά πρόκειται για άχρηστα κι ανίκανα σωματεία της πλάκας που έχουν το ποδόσφαιρο ως μέσω πίεσης για να τελειώνουν τις βρωμοδουλειές τους στο παρασκήνιο.

Πρόεδροι και παράγοντες υπόδικοι και καταδικασμένοι για σοβαρά κακουργήματα αδιαφορούν για τις δικαστικές αποφάσεις και περιφέρονται στους αγωνιστικούς χώρους παρά τις απαγορεύσεις. Δίνουν το στίγμα και τον παλμό στα υπόλοιπα «καμμένα» παιδάκια που τρέχουν σε κάθε αγώνα για να τα σπάσουν και να πλακωθούν στο ξύλο.

Μάρτυρες όλοι μας στον προχθεσινό τελικό που, αντί για γιορτή, έγινε ρινγκ! Ζημιές 300.000 ευρώ στο γήπεδο που θα πληρωθούν ρεφενέ από όλους μας. Ξανά και ξανά. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Ξυλοδαρμοί, εμπρησμοί, δολιοφθορές.

Αλήθεια, γιατί τόση ανοχή σε αυτό το τόσο εξευτελιστικό φαινόμενο; Πού είναι η συντεταγμένη πολιτεία για να αντιδράσει δυναμικά; Υπάρχει ήδη ο τρόπος και το μόνο που μένει είναι να τον αντιγράψουμε. Η Θάτσερ μετά το Χέιζελ δεν περίμενε τις αποφάσεις της ΟΥΕΦΑ. Πέντε χρόνια αποκλεισμός των ομάδων από τις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και ριζική αλλαγή στην ασφάλεια των γηπέδων. Ονομαστικό εισητήριο και θέση, κάμερες και οι σκληροί αληταράδες Άγγλοι, έγιναν αρνάκια. Η Θάτσερ το έκανε όμως. Δεν δίστασε.

Οι δικοί μας δεν τολμούν να τα βάλουν με τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Μελισσανίδη ή, τελευταία, με τον Ιβάν. Τρέμουν την απώλεια ψήφων κι έτσι αναβάλλουν τα αυτονόητα.

Και οι μαλάκες, δηλαδή εμείς, συνεχίζουμε να πληρώνουμε ρεφενέ και να μην τολμάμε να πάμε στο γήπεδο. Είμαι σίγουρος πως όποιος τολμήσει να «σπάσει» αυτό το απόστημα που λέγεται σάπιο ελληνικό ποδόσφαιρο, μόνον όφελος θα έχει. Εφαρμογή του σκληρού Αγγλικού νόμου αυτούσια και φύλαξη των γηπέδων από τις ομάδες. Πρώτα βέβαια μια πενταετή τιμωρία από την Ευρώπη -όχι ότι κάτι θα χάσουμε εκεί- και στη συνέχεια να «χτιστεί» ένα νέο πρωτάθλημα που θα έχει ως επίκεντρο τους φιλάθλους κι όχι τα λογής λογής τσογλάνια και μπεκρήδες που έχουν άλλα κυριακάτικα όνειρα.

Τους βαρεθήκαμε. Φτάνει επιτέλους. Μας κούρασαν και μας αηδίασαν. Σκληρές αποφάσεις τώρα! Δείξτε ότι οι εφοπλιστές δεν σας κρατάνε από τα ……..!