Καθήκον και καύσωνας

Σκέψεις και προβληματισμοί για το πρόσφατο γενικό blackout της Καβάλας


 

Του Αλέξη Γούλα

 


Υπάρχουν φορές που γεγονότα τυχαία αναστατώνουν τις ευκολίες και τις ζωές μας γενικότερα. Άλλες από παράγοντες που μπορούσαν να προβλεφθούν και να αποφευχθούν κι άλλες από τυχαία γεγονότα. Κάτι τέτοιο συνέβη τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Ένα πρόβλημα σε εξάρτημα του υποσταθμού Καβάλας (ΜΣ μέτρησης) βύθισε στο σκοτάδι όλο σχεδόν το δήμο Καβάλας και τμήμα του δήμου Παγγαίου. Μια τυχαία αστοχία υλικού άσχετη με τον καύσωνα, μας τυράννισε για 1 ώρα και 45 λεπτά, μια βραδιά με πολύ ζέστη και σε χρόνο που υπήρχε μεγάλη κίνηση σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κυρίως.

Όπως ήδη μάθαμε οι τεχνικοί του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ (η παλιά μεταφορά και διανομή της ΔΕΗ), με τους κατάλληλους χειρισμούς κατάφεραν να επανατροφοδοτήσουν την πόλη και τα περίχωρα πολύ γρήγορα, μια και το μέγεθος της ζημιάς ήταν μεγάλο. Φτάνουμε τώρα στην επόμενη μέρα. Πολλές και διαφορετικές οι φωνές που ακούστηκαν…

Πολλοί συμπολίτες επιβράβευσαν τους τεχνικούς γιατί υπερέβαλαν τους εαυτούς τους σε δύσκολες συνθήκες, δεν εννοώ την ζέστη αλλά τις αναθυμιάσεις από τη φωτιά που προκλήθηκε, κάποιοι άλλοι βρήκαν ευκαιρία να βγάλουν χολή σε όσους είχαν έναν καλό λόγο για τους τεχνικούς, κάποιοι άλλοι άσχετοι είχαν άποψη όπως πάντα έχουν για όλα και τέλος κάποιοι σχετικοί είχαν ερωτήματα που είχαν βάση.

Αυτό που ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει είναι ότι τα εξαρτήματα και ο εξοπλισμός των υποσταθμών υψηλής τάσης (Καβάλα) και των κέντρων υπερυψηλής τάσης (Φίλιπποι) συντηρούνται τακτικά και διεξοδικά. Μπορεί να έγιναν τρομακτικές περικοπές σε παροχές και μισθούς, η συντήρηση όμως συνεχίζεται κανονικά και στους προβλεπόμενους χρόνους. Αλίμονο αν δεν συνεχιζόταν. Απόδειξη, τα πολύ λίγα περιστατικά που έχουμε και που τα περισσότερα δεν γίνονται καν αντιληπτά από τους καταναλωτές. Μεμονωμένα γεγονότα πάντα θα υπάρχουν και θα πρέπει να είμαστε ανεκτικοί και καλοπροαίρετοι.

Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι τεχνικοι θα αντιδράσουν με αυτοθυσία για να κάνουν το καθήκον τους. Το έχουν ξανακάνει άλλωστε. Ήταν παρόντες σε φωτιές σε όλη τη χώρα, σε μπόρες, χιονοπτώσεις και καύσωνες. Αυτή είναι η δουλειά τους. Δεν γκρινιάζουν, δεν μουρμουρίζουν, δεν παραπονιούνται. Είναι τυχεροί που έχουν δουλειά σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία και τιμούν αυτή τους την τύχη. Παρά τους κινδύνους και τις απώλειες συνεχίζουν. Μετά το προχθεσινό περιστατικό, όλοι νομίζουμε πως όλα τακτοποιήθηκαν.

Δεν είναι τα πράγματα έτσι.

Τα συνεργεία συνεχίζουν ασταμάτητα μέσα στον καύσωνα να επαναφέρουν τη λειτουργικότητα του υποσταθμού στην προηγούμενη του κατάσταση για να μην έχουμε άλλα περιστατικά. Αν κάποιες φορές σε περιστατικά όπως το τελευταίο, οι υπεύθυνοι μάς ζητούν εγκράτεια στην κατανάλωση, είναι η αγωνία τους για αυτά που ξέρουν και προσπαθούν να προλάβουν. Οι επαγγελματίες δεν αντέχουν άλλα απρόοπτα. Οι τουρίστες δεν καταλαβαίνουν από τυχαία blackout. Οι άρρωστοι δεν ξέρουν τι θα πει πρόβλημα εξαρτήματος. Όλοι θέλουν ρεύμα κι έχουν δίκιο.

Συνεχίζουμε λοιπόν. Ό καθένας από το δικό του καθήκον. Καλοπροαίρετα κι ανθρώπινα.

Κεντρική φωτό: Ηλίας Κοτσιρέας