Αλληλεγγύη στην πράξη

Μερικές σκέψεις με αφορμή μια φωτογραφία...


 

Toυ Αλέξη Γούλα

 


Είναι μεγάλη η προσπάθεια κάποιων να παρουσιάσουν την Καβάλα ως μια πόλη απάνθρωπη και εχθρική σε ό,τι έχει σχέση με το προσφυγικό θέμα που προέκυψε στη χώρα μας χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Μεμονωμένα γεγονότα παραβατικής συμπεριφοράς ανηλίκων που βρίσκονται στο κέντρο προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο Ασημακόπουλου, οδηγούν κάποιους συμπολίτες μας σε συμπεράσματα που αδικούν την κρίση τους. Συμπεράσματα που με την ακραία ρητορική τους διαστρεβλώνουν τα όσα έκανε αυτή η πόλη την ώρα της πραγματικής κρίσης, όταν όλοι ήθελαν να πετάξουν την «καυτή πατάτα» μακριά.

Συνειδητά ξεχνάνε πως τη στιγμή που η χώρα από δύο λιμάνια δέχθηκε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, μετανάστες, λαθρομετανάστες, μαύρους, άσπρους, καφέ, κίτρινους, η πόλη, με αιχμή του δόρατος τη Διασυλλογική Κίνηση με τους φορείς και τους συλλόγους που την πλαισίωσαν, κατάφερε όλη η διέλευση να γίνει ανώδυνα και ανθρώπινα αποδεικνύοντας την αλληλεγγύη στην πράξη. Όταν αυτοί οι άνθρωποι υποδεχόταν 24 ώρες το 24ωρο με όλες τις καιρικές συνθήκες ξεριζωμένους συνανθρώπους μας, δίνοντας ρούχα, παπούτσια, φαγητό και παιχνίδια στα πιτσιρίκια, κάποιοι στο διαδίκτυο ειρωνευόταν την προσπάθεια γράφοντας πως προσφέρουν… χοιρινό κρέας για τους πρόσφυγες. Δεν σταματούσαν εκεί μια και συνέχιζαν τα ειρωνικά σχόλια για βιασμούς και κακοποιήσεις όσων υπήρχαν στο λιμάνι. Η κακοήθεια σε όλο της το μεγαλείο!

Η πράξη έδειξε πως το επίσημο κράτος ξύπνησε πολύ αργά και ετεροχρονισμένα. Ευτυχώς για τη χώρα, κάποιες συλλογικότητες έδρασαν έγκαιρα και με την απίστευτη συνδρομή των απλών πολιτών κάλυψαν την απουσία της Πολιτείας.

Όλοι ξέρουν πως η Καβάλα ήταν πρωτοπόρος σε αυτό και βρέθηκε ψηλά στην εκτίμηση των Διεθνών Αρχών που σχετίζονται με το προσφυγικό. Εννοώ τους επίσημους σοβαρούς θεσμούς κι όχι όσους θέλησαν να βγάλουν λεφτά από τον πόνο των άλλων.

Τι θα φέρει το μέλλον σε όλους αυτούς τους ανθρώπους είναι άγνωστο. Άλλοι αποφασίζουν, αφήνοντας εμάς να διαχειριστούμε την καθημερινότητα των κέντρων υποδοχής. Δύσκολη κατάσταση για όλους μιας και η μεικτή καταγωγή των φιλοξενουμένων δημιουργεί εντάσεις. Η προσπάθεια των υπευθύνων είναι δύσκολη αλλά δείχνουν να τα καταφέρνουν καλά.

Όλα τα παραπάνω, με αφορμή μια φωτογραφία εκείνων των ημερών που δείχνει ένα 5χρονο κοριτσάκι από τη Συρία να διανυκτερεύει σε δάσος της Σερβίας μέσα στην παγωνιά. Τότε είδαμε όλα τα παιδάκια σαν δικά μας παιδιά και γι’αυτό κάναμε ότι κάναμε.

Ακόμα είμαστε περήφανοι και δεν μετανοιώνουμε όσο σκοτάδι κι αν περιέχουν αναρτήσεις στις μέρες μας. Η Καβάλα έδειξε το πρόσωπό της συνολικά κι ας διαφωνούν κάποιοι όσο θέλουν.