Γκρίνια διαρκείας

Να γίνει ο γόνιμος διάλογος τρόπος ζωής για να προσελκύσει τους νέους που τόσο ηχηρά απέχουν...


 

Του Αλέξη Γούλα

 


Γενικά σαν λαός είμαστε δύσκολοι. Έχουμε το αλάθητο της άποψής μας, έχουμε το εισαγγελικό ύφος του λόγου μας, έχουμε τη μοναδική αλήθεια της γνώμης μας. Μιας γνώμης που συχνά δεν συμβαδίζει με τη γνώση που θα έπρεπε να τη συνοδεύει. Κι όμως στην εποχή του διαδικτύου όπου όλα είναι στο φως, τα παραπάνω οδηγούν σε μια απίστευτη και διαρκή γκρίνια.

Άνθρωποι σοβαροί, γραφικοί, καλόπιστοι, κακόπιστοι, προβοκάτορες, αγνοί, ιδεολόγοι, ηθικοί και ανήθικοι μπαίνουν στο μίξερ του διαδικτύου και χάνεται η μπάλα.

Σημεία αντιθέσεων είναι όλα τα θέματα που προκύπτουν. Δεν υπάρχει κοινή προσέγγιση σε τίποτα. Ούτε καν σε αυτά που η λογική θεωρεί αυτονόητα. Οδική ασφάλεια, περίθαλψη, παιδεία, άμυνα. Παντού σύγκρουση δύο ή περισσότερων κόσμων που δεν οδηγεί πουθενά.

Η δύναμη και η δυναμική που μπορεί να έχει ο διαδικτυακός διάλογος θα μπορούσε να επιλύσει αφού πρώτα αναδείξει τα προβλήματα. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει όσοι συμμετέχουν να είναι καλόπιστοι, ευπρεπείς και να έχουν ως σκοπό τους την εξεύρεση λύσεων και όχι τη δημιουργία εντυπώσεων. Φτάνει η θεωρία και η ανέξοδη αντίσταση. Χορτάσαμε. Λύσεις και εφαρμόσιμες ιδέες θέλουμε. Να γίνει ο γόνιμος διάλογος τρόπος ζωής για να προσελκύσει τους νέους που τόσο ηχηρά απέχουν και που όταν συμμετέχουν το κάνουν με τόσο αντιδραστική διάθεση που στέλνουν μηνύματα που αρνούμαστε να δούμε.

Ζούμε στην ίδια πόλη και όλοι μας θέλουμε το καλύτερο. Πρέπει να εργαστούμε για αυτό το καλύτερο με κανόνες και συνεργατική διάθεση. Τους κανόνες τους βάζουν οι νόμοι και οι αρχές. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι έχουμε το βαρύ καθήκον να τους τηρούμε απαρέγκλιτα χωρίς εξαιρέσεις.

Εκεί είναι το μυστικό της επιτυχίας κι εκεί πρέπει να οδηγούμαστε όλοι με τις πράξεις μας.