Η Καβάλα μας δεν αντέχει μικροπρέπειες

Πώς μπορούμε να θέλουμε την πόλη μας μεγάλη και να βγάζουμε τόση χολή για πράγματα που άλλες πόλεις και χωριά των χιλίων κατοίκων πραγματοποιούν χωρίς γκρίνια;


 

Του Αλέξη Γούλα

 


Όλοι καμαρώνουμε για «το Μόντε Κάρλο της Ελλάδας», όλοι χαιρόμαστε που ζούμε στην Καβάλα, όλοι πιστεύουμε πως η πόλη μας είναι μέσα στην πεντάδα των ομορφότερων όλης της χώρας. Ενδόμυχα όλοι συμφωνούμε στα παραπάνω γραφόμενα και δύσκολα κάποιος μπορεί να διαφωνήσει.

Έχουμε όμως ένα χάρισμα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε αυτά τα πιστεύω μας. Πιο συγκεκριμένα:

Διαβάζοντας όσα έχουν γραφεί σχετικά με το «τεράστιο» κόστος που έχει προϋπολογίσει το Δημοτικό Συμβούλιο για την ενθρόνιση του νέου δεσπότη μας, απορώ. Πώς μπορούμε να θέλουμε την πόλη μας μεγάλη και να βγάζουμε τόση χολή για πράγματα που άλλες πόλεις και χωριά των χιλίων κατοίκων πραγματοποιούν χωρίς γκρίνια;

Ίσως για τους περισσότερους ένα ποσό των δώδεκα χιλιάδων ευρώ να μοιάζει σημαντικό σε μέρες που οι δυσκολίες μας αγγίζουν και μας στερούν πράγματα. Όταν όμως έχεις να καλύψεις μια τόσο σημαντική εκδήλωση πρέπει να σταθείς στο ύψος σου. Όχι ο δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά η πόλη ολόκληρη με τους κατοίκους της. Μιλάμε για ένα ποσό που πολλοί συμπολίτες μας πληρώνουν για έναν γάμο. Φτάσαμε να συζητάμε για το αν πρέπει να αγοραστεί νέο αναλόγιο, όταν το τελευταίο που αγοράστηκε ήταν πριν δέκα χρόνια κι από τότε χρησιμοποιείται σε όλες τις εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί. Κάνουμε διαιρέσεις για το πόσο θα κοστίσει η μερίδα αν θα είναι 30 ευρώ ή αν θα είναι 200 οι καλεσμένοι ή ποιοι θα είναι και πόσο θα πιουν.

Απίστευτα πράγματα.

Η μέρα ενθρόνισης ενός δεσπότη σε μια πόλη είναι σημαντική και δεν γίνεται κάθε μέρα. Είναι μέρα χαράς για την πλειοψηφία των κατοίκων της, πάντα θα υπάρχουν και αυτοί που διαφωνούν και καλά κάνουν, είναι γεγονός που μένει στη μνήμη και στην ιστορία της πόλης.

Αν κάποιοι επιμένουν πως πρέπει να δείξουμε μικροπρέπεια, απλά διαφωνούμε. Αν κάποιοι πιστεύουν πως πρέπει να αλλάξει το πρωτόκολλο, να το συζητήσουμε. Όχι όμως τώρα.

Υπάρχουν πόροι που πρέπει κάθε δημοτική αρχή να εξοικονομίσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Αλλά όχι εδώ. Μια μικρή διαδικτυακή αναζήτηση δείχνει πως στη Λευκάδα η αντίστοιχη ενθρόνιση κόστισε 150.000 ευρώ. Κανείς όμως από τους εισαγγελείς και στρατοδίκες της πόλης μας δεν το αναφέρει. Υπάρχουν γεύματα σε άλλες ενθρονίσεις μικρότερων πόλεων που κόστισαν 10.000 ευρώ κι όμως δεν έχει εντοπίσει κανείς.

Ας ηρεμήσουμε όλοι, ας καλοδεχθούμε τον δεσπότη μας, ας συμμετέχουμε κι ας ελέγχουμε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αυστηρά και δίκαια όπως πρέπει να κάνουμε.

Η Καβάλα μας δεν αντέχει μικροπρέπειες.