Την ΠΝΟΗ και τα μάτια μας

Ιερό το έργο των ανθρώπων της και καθήκον όλων μας να τους στηρίζουμε


 

Του Αλέξη Γούλα

 


Δεκαέξι χρόνια πριν, μια ομάδα ανθρώπων που ήταν ψυχοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές του «Πράξις» συνέστησαν τον Σύλλογο ΠΝΟΗ στην Καβάλα. Άνθρωποι γνώστες των ψυχικών προβλημάτων παιδιών, ξεκίνησαν να βοηθούν τους γονείς για να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες τους αποτελεσματικότερα. Όλα αυτά το 2001.

Όσο τα χρόνια περνούσαν, η ΠΝΟΗ μεγάλωσε την ακτίνα των δράσεων της σε όλα τα παιδιά της πόλης, με συμβουλευτικές δράσεις γονέων, σχολές γονέων, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και βοήθεια σε όσες οικογένειες, ασθενείς οικονομικά, είχαν ανάγκη. Η κρίση χτύπησε την πόρτα της χώρας μας και δυστυχώς η Καβάλα δεν μπορούσε να μείνει απ’ έξω.

Οι ακούραστοι άνθρωποι της ΠΝΟΗΣ κατάφεραν διαχρονικά να ενεργοποιήσουν δυνάμεις αλληλεγγύης που ζούνε στην Καβάλα και μέσα από την προσφορά τους να έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, βιβλία και άλλα πολλά που κάποιες φορές έχουν σχέση με τη θέρμανση, την πληρωμή λογαριασμών, φροντιστηρίων από εθελοντές του Συλλόγου, νομική στήριξη και βοήθεια σπουδών.

Άλλος τομέας δράσης είναι η συμπαράσταση σε ΑμεΑ, ο εμβολιασμός μειονοτικών ομάδων, η ιατρική και χειρουργική τους φροντίδα, η παροχή φαρμάκων και η πολύ χρήσιμη ψυχολογική στήριξη μέσω κοινωνικών λειτουργών σε παιδιά οικογενειών που την έχουν ανάγκη.

Πολλές είναι οι φορές που έχει ενισχύσει οικονομικά τη συμμετοχή οικογενειών σε θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις, φεστιβάλ, αγώνες και παιδικές κατασκηνώσεις.

Πώς τα καταφέρνουν αλήθεια όλα αυτά; Φτάνει η συμμετοχή εθελοντών και η βοήθεια όσων προσφέρουν;

Σίγουρα όχι. Έχουν καταφέρει να συνεργάζονται με συναφείς οργανισμούς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με συλλόγους, διάφορους επιστήμονες, οποιονδήποτε μπορεί να βοηθήσει.

Είχα την τύχη να γνωρίσω τα μέλη της ΠΝΟΗΣ μέσα από μια κοινή δράση αλληλεγγύης και οι εντυπώσεις που απέκτησα είναι απίστευτα θετικές. Οι άνθρωποι τρέχουν όλη μέρα και αντιμετωπίζουν όλα τα κακά της κρίσης που ζούνε στην πόλη  μας. Ιερό το έργο τους και καθήκον όλων μας να τους στηρίζουμε. Πρώτα την ΠΝΟΗ και μετά όλους τους άλλους. Έχουμε μια τάση να ασχολούμαστε με δράσεις «εξ Αθηνών ορμώμενες» όπου δεν έχουν εικόνα των πραγματικών προβλημάτων της Καβάλας. Παρατηρώ κινήσεις που είναι άδικες για την πεντακάθαρη λειτουργία αλληλεγγύης της ΠΝΟΗΣ και είναι κρίμα.

Υποχρέωση του Συμβουλίου είναι να κάνει γνωστές τις δράσεις τους ώστε να μαθαίνει η κοινή γνώμη το έργο τους.

Υποχρέωση των Μέσων της πόλης μας να στέκονται δίπλα τους με κάθε τρόπο. Τα τηλεοπτικά κανάλια, οι εφημερίδες τα ραδιόφωνα και τα διαδικτυακά Μέσα πρέπει να στηρίζουν έμπρακτα και δωρεάν τις δράσεις τους.

Υποχρέωση των αρχών να έχουν άριστη συνεργασία. Εδώ δεν μιλάμε για πολιτική αλλά για καταπολέμηση της ακραίας φτώχιας. Άλλωστε έχουν αποδείξει πως συνεργάζονται άδολα με όλους τα 16 αυτά χρόνια.

Τέλος, υποχρέωση δική μας να είμαστε δίπλα τους. Με κάθε τρόπο. Με γνωστοποίηση κάποιου προβλήματος, με βοήθεια, με παρουσία, με στήριξη μα κυρίως με τον καλό μας λόγο.

Την ΠΝΟΗ και τα μάτια μας.