Ισχυρό ενωμένο Επιμελητήριο

Αν οι υποψήφιοι πρόεδροι δεν δώσουν το μήνυμα της συνεργασίας, δυστυχώς θα πάρουν στο λαιμό τους όσους έσπευσαν να τους τιμήσουν με τη συμμετοχή τους στους συνδυασμούς...


 

Του Αλέξη Γούλα

 


Εύκολο είναι να απέχεις από θέματα που μυρίζουν μπαρούτι και πιθανόν να σε εκθέσουν. Είναι μια πρακτική που ακολουθούν πολλοί φίλοι που έχουν βήμα δημόσιου λόγου. Είναι όμως σωστό όταν βλέπεις και ακούς πράγματα που ενοχλούν, να σιωπάς; Πρέπει να απέχεις ή να γνωστοποιείς τις σκέψεις και τις πληροφορίες σου;

Λίγες μέρες έμειναν από τη διεξαγωγή των εκλογών του Επιμελητηρίου. Οι επαγγελματίες του νομού μας καλούνται να επιλέξουν τον νέο τους καπετάνιο που με το πλήρωμα που θα εκλεγεί, θα οδηγήσει το καράβι τους σε ασφαλή και δημιουργικά νερά.

Πρώτα απ’ όλα, η αυξημένη συμμετοχή υποψηφίων είναι ένα καλό βήμα. Όσο περισσότεροι συμμετέχουν τόσο περισσότερους θα ενεργοποιήσουν. Όσο μεγαλύτερη η συμμετοχή τόσο ισχυρότερη και η νέα διοίκηση. Τα μεγάλα εκλογικά σώματα γεμίζουν δύναμη και ευθύνες όσους εκλέγουν.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Τι συμβαίνει όμως στις λίγες εβδομάδες που κρατά ο απόλυτα θεμιτός προεκλογικός αγώνας;

Παρατηρούμε μια πόλωση. Μια αντιπαλότητα σκληρή, λες και οι αντιμαχόμενοι είναι εχθροί και τους χωρίζει αβυσσαλέο μίσος, μέσα από δημοσιεύματα, ραδιόφωνα, τηλεοπτικές εκπομπές, διαδικτυακές κόντρες. Ένας τρίτος, όπως εγώ, που απέχω ως αναρμόδιος, ενδιαφέρομαι όμως ως συμπολίτης, προβληματίζομαι πολύ. Γίνομαι δέκτης προβληματισμού από καλούς μου φίλους που συμμετέχουν στους τρεις συνδυασμούς. Στεναχωριούνται και διαφωνούν απόλυτα με την πρακτική που επέλεξαν κάποιοι να πολώσουν το συναδελφικό κλίμα που έπρεπε να υπάρχει. Το κλίμα που την επόμενη μέρα θα λύσει προβλήματα και δεν θα έχει νικητές και χαμένους. Το κλίμα που τορπιλίστηκε από εμπλοκή κομματικών παραγόντων σε μια διαδικασία που θα έπρεπε να ολοκληρωθεί με τη συνειδητή αποχή τους. Το κλίμα που τους κάνει να μετανοιώνουν για την αθώα εμπλοκή τους στις εκλογές.

Δεν θα μείνω στο ποιος φταίει. Έμειναν λίγες μέρες κατά τις οποίες πρέπει να κλείσουν πολλές πληγές. Πριν τις εκλογές. Οι τόνοι πρέπει να πέσουν και να γίνει συμφωνία σοβαρών και υπεύθυνων επικεφαλής των τριών συνδυασμών για κοινή δράση στην επόμενη μέρα, που θα έχει όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες των επαγγελματιών. Αν δεν δώσουν οι αρχηγοί το μήνυμα της συνεργασίας δυστυχώς θα πάρουν στο λαιμό τους όσους έσπευσαν να τους τιμήσουν με τη συμμετοχή τους στους συνδυασμούς.

Αυτοί είναι οι «ψίθυροι», τους ξέρουν πολύ καλά κι όμως επιμένουν. Η διαφωνία πρέπει να παραμείνει μόνο σε θέματα προγραμμάτων και στη δυνατότητα εφαρμογής τους. Όποιος εκλεγεί, θα πρέπει να κρατήσει όλες τις καλές προτάσεις απ’ όπου κι αν ακούστηκαν και να προσπαθήσει να τις υλοποιήσει για το καλό του Επιμελητηρίου, των μελών του και του νομού γενικότερα.

Δεν είναι συμβουλές -πώς θα μπορούσαν να είναι άλλωστε από κάποιον αναρμόδιο- είναι η κοινή λογική, είναι αυτά που λέει η «πιάτσα», είναι όσα θα κρατήσουν ενωμένους τους επαγγελματίες για να συνεχίσουν τον πόλεμο που έχουν μπροστά τους.

Καλή φώτιση σε όλους.